БГНЕС

Голям интерес предизвика първият у нас фестивал на способностите. С помощта на игри, ситуации и предизвикателства, стотици софиянци успяха да разберат какви затруднения изпитват хората с увреждания и какви умения са нужни, за да преодоляват ежедневните бариери пред тях.
„Идеята на фестивала е по игрови и забавен начин да провокираме размисъл върху собствените способности, които имаме и тези, които имат другите и по този начин да се разбираме по-добре, когато усетим, сами преживеем какво е например да не чуваш, да не виждаш, да ти е трудно да се концентрираш“, каза Анна Адамова от Български център за нестопанско право, част от организаторите на фестивала, пред БГНЕС.

Тя разказа, че организациите, които стоят зад фестивала от години работят с или за хора с увреждания и разбират, че конференциите, различни симпозиуми, експертните разговори обхващат по-малък кръг от хора.

„Идеята е ние да променим нагласите на всеки човек, който поради това, че не вижда хората с увреждания или вижда увреждането, но не и човешкото в тях, не успява да формира собственото си разбиране за това какво означава да живеем заедно в едно общество и да правим живота ни по-цветен. Посланието на фестивала е „Заедно можем всичко”. Тук стои това, че заедно можем да се разбираме по-добре, заедно можем да си помагаме и да се справяме с предизвикателствата, които всеки един има в живота си, независимо дали това са различни увреждания, или пък затруднения от какъвто и да е било тип. Важното е да се подкрепяме и заедно да живеем по-добре и в разбирателство“, разказа тя.

В Ларгото на София имаше различни предизвикателства сред тях и „Затвори очи и усети – без да виждаш премини по трасе, рисувай, сглобявай”, и още; Сподели жест – общувай без думи, тествай колко си добър в четенето по устни и научи няколко фрази на жестов език; Лабиринт на ума – премини през голям и сложен лабиринт, като внимаваш много в детайлите. Сред предизвикателствата бе и „Говори с поглед“ – кажи едно изречение, без да говориш или да използваш ръцете си, само с помощта на специално устройство, което проследява погледа ти.

Има заболявания, които водят хората до това, че те не могат да използват ръцете си, не могат да говорят и единственият начин за комуникация е с поглед. „Тази технология позволява с поглед да се управлява компютър. Има софтуер, който позволява удобно да се набират текстове или със символи, и да се казват неща със синтезирана реч на друг човек. И по този начин позволяват комуникация. Това са едни камери, които следят движенията на очите и очите се превръщат в мишка на компютър“, разказа Морис Гринберг съучредител на фондация, която популяризира у нас устройства за контрол с поглед и други високотехнологични помагащи технологии, свързани с комуникация.

Тези технологии, според него навлизат все по-бързо, а в Европа са от 15 години, в повечето развити страни се финансират от държавата. На фестивала имаше и работилници, които включват дейности като изработване на еко-фенери, бижута и сувенири, картички и значки, рисуване на керамика. Всички те са водени от ентусиазма на младежи с различни затруднения. През целия ден се излъчваше анимацията “Сляпата Вайша” на Теодор Ушев, представени бяха и две изложби, с фокус хората със затруднения и тяхното право да взимат решения, да работят, да имат доходи, да са независими и полезни за другите.

По материали на БНТ и БГНЕС / 12.10.2017 г.