Във връзка с обявеното извънредно положение (Решение от 13.03.2020 г. на Народното събрание на РБ) от 13 март до 13 април и мерките за спиране разпространението и заразата с коронавируса, освен общите за цялата страна мерки, бяха въведени и мерки на местно ниво. За действията на общините в областта на социалните услуги по места ще Ви уведомяваме според постъпващата информация – ето някои примери:

Софийското общинско предприятие „Социален патронаж“ ще подпомага възрастните хора, които живеят сами или имат заболявания, в ситуацията на извънредно положение заради коронавируса.

По заявка и със средства на възрастните хора служители на социалния патронаж ще им доставят лекарства, хранителни продукти и стоки от първа необходимост.

Пловдив:

БЧК-Пловдив пусна телефон за информация и консултация на нуждаещи се.

Общинският кризисен щаб в Пловдив набира доброволци, в това число и медицински кадри, студенти последен курс по медицина, които да се включват в общите усилия на Община Пловдив и общинските здравни заведения за ограничаване разпространението на коронавирус.

Записването става на тел.032/656 700 или на email: [email protected]

Домашният социален патронаж, който обслужва 450 човека, продължава своята дейност с готовност да се увеличи обхвата си с още 300.

Храната в социалните трапезарии ще се разнася пакетирана по домовете.

Затварят се центровете за обществена подкрепа.

Създава се Мобилизационен щаб в помощ на възрастни и нуждаещи се хора, на територията на цялата област. В него са включени представители от сектор охранителна полиция, медицински институт към МВР, мобилизационни групи, оперативен анализ.

Чрез районните инспектори и домоуправителите се създава организация за получаване на актуална информация за възрастни хора и хора в риск, както и ограничаване на тяхното движение (при необходимост от снабдяването им с хранителни стоки и лекарства).

Варна:

Преустановява се работата на пенсионерските клубове и на центровете за социална рехабилитация и интеграция на територията на община Варна, с изключение на Центъра „Домашна грижа“, с доставчик БЧК.

Отворени за потребителите остават:

Център за обществена подкрепа, на ул. „Г. С. Раковски” № 62; Център за обществена подкрепа на ул. „Петко Стайнов“ № 7; Център за обществена подкрепа в ж.к. Влaдислав Варненчик; Център за обществена подкрепа в кв. Аспарухово.

Дневни центрове: Дневен център за деца и младежи с увреждания „Св. Йоан Златоуст” на ул. „Евлоги Георгиев” № 26; Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, кв. Чайка, бл. 67 партер на вх. Б – част и вх. Г, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, в м-ст „Салтанат“ 56 А.

Общностен център за деца и семейства, находящ се на ул. „Кап. Райчо Николов“ № 103;

Домашен социален патронаж;

Обществени трапезарии;

Услугите трябва да бъдат предоставяни при строго спазване на всички противоепидемични мерки и предписанията, дадени от РЗИ – Варна, като задължително се създаде организация на работния процес и ограничаване на достъпа до услугата.

В Русе общинските служители от домашния социален патронаж работят с предпазни маски и ръкавици. Те ще доставят храната на своите клиенти пред входните врати на жилищата им. Обмисля се вариантът да се разшири обхватът на възрастните хора за доставка на хранителни продукти, за да може и онези, които не ползват услугата, да не ходят в магазините.

В Благоевград се разширява дейността на социалния патронаж заради коронавируса с възможност за доставяне по домовете на самотноживеещи възрастни хора на лекарства и хранителни продукти. В тази дейност ще се включат и доброволци от БЧК.

Повече може да прочетете ТУК.