Представиха Националната информационна система за борба с COVID-19На извънреден брифинг в Министерския съвет днес представиха Национална информационна система за борба с Ковид-19.

Централният регистър ще събира информация за всички заболели и карантинирани в страната, както и възможността на болниците и лекарите за лечение, броя на доброволците по места, полиция.

Цялата събрана информация ще може да се използва веднага, след което ще бъде анализирана. Информационната система всеки ден ще дава информация в реално време за броя на карантинираните, заболелите, починалите и излекуваните.

Разработено е и мобилно приложение, което всеки български гражданин ще може да свали на личния си телефон и периодично да споделя своя здравен статус. Необходимо ще бъде да се въведат лични данни, като ЕГН и хронични заболявания, като данните ще бъдат изпращани към личните лекари и здравното министерство. „Националната информационна система ще осигури връзката между институциите – РЗИ, лични лекари, МВР, пожарните служби. Регистърът ще помага и за анализите и изводите, след които да се вземат по-адекватни мерки срещу разпространението на коронавируса“, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че новата система ще събира много информация, свързана с Covid-19, и ще помага да се вземат обосновани решения как да се облекчават мерките в България. Всички държави, в които заразата е овладяна, използват подобни приложения и подобни софтуерни решения.

Източник: БНР, 04.04.2020 г.