ЕС се надява преговорите по най-голямата сделка в света за свободна търговия със Съединените щати да бъде завършена през следващата година, като едва сега преговорите навлизат в най-тежката си фаза. Това е заявила в интервю за AFP комисарят на ЕС за търговията Сесилия Малмстрьом.
По думите на Малмстрьом, тя ще се срещне с американския преговарящ Майкъл Фроман във Вашингтон през септември, за да подготвят следващия етап от преговорите по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (TTIP) през октомври. „Ще сложим всичко на масата, ще видим къде сме и как да постигнем напредък. Надявам се да се окажем в позицията да излезем с обща позиция с г-н Фроман, да бъдат преговорите съдържателни“, отбелязва европейският комисар.
Според нея, критичен момент в преговорите е Инвестиционният арбитраж в TTIP или системата за уреждане на спорове между държавите и частните компании (Investor-State Dispute Settlement – ISDS). Вашингтон настоява системата да бъде приета, но това е много трудно да бъде прокарано в ЕС, където съпротивата срещу това американско искане е много силна, поради опасенията, че частните компании ще се сдобият с твърде много власт и ще разполагат с легален инструмент да принуждават демократично избраните правителства да променят политиките си.

 

Източник: Агенция Фокус

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Коледен базар в Ловеч

Кризисен център за хора, преживели домашно насилие отваря врати в Горна Оряховица

Гинка ЧАВДАРОВА: Трябва да разплатим 3 млрд. лв., а кабинетът е оглушал

ГАЛЯ ЦВЕТАНОВА, КОЯТО НИ ДАВА ФОРМУЛАТА ЗА КАЧЕСТВЕНИ СОЦИАЛНИ УСЛУГИ

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

ПОСЛЕДНИ

Ден на отворените врати по НПЗХУ

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Социална градина „Грижовник“ отвори врати в Бургас

Първо заседание на Консултативен експертен съвет по проект на АСП

Категории