Предстояща сесия на Европейския регионален комитет на СЗО

Правителството одобри позицията и състава на българската делегация за участие в 64-ата сесия на Европейския регионален комитет на Световната здравна организация. Форумът ще се проведе в периода 15-18 септември в Копенхаген. Основните теми, които ще бъдат обсъдени на него, са първият доклад относно изпълнението на Европейската стратегическа рамка „Здраве 2020”, резултатите от проведени срещи на високо равнище и министерски конференции през изминалата година, проектите на европейска стратегия за детско и юношеско здраве и на план за действие за детско и юношеско здраве с фокус върху превенция малтретирането/насилието спрямо деца, на европейски план за действие „Храни и хранене”, на европейски план за действие в областта на ваксините. Документите са със срок на действие 2015-2020 г.
Българската делегация ще даде положителна оценка на представените документи, ще подкрепи предложените стратегии и планове за действие, както и проектите на резолюции. Позицията на България по проекторезолюции, внасяни от други страни, ще се определя от ръководството на делегацията съобразно българските приоритети в СЗО и в контекста на членството на страната ни в Европейския съюз. Делегацията ще отстоява и българските приоритети в програмите на СЗО.
По време на сесията изтича петгодишният мандат на сегашния регионален директор г-жа Жужана Якаб и съгласно Процедурните правила трябва да бъде определен нов директор на организацията. Предстои избор и номинации за различни органи и комитети на СЗО. България ще подкрепи кандидатурата на г-жа Якаб за втори мандат на поста. При избора на членовете на другите органи и комитети българската позиция ще бъде съобразена с професионалните качества на кандидатите, реципрочност при поддръжка на кандидатурите, както и с принципа на справедливото географско разпределение.

 

Източник: МС

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Проект „Родители в заетост“

Ролята на новите технологии в обучението на децата

Обезщетението за безработица ще се изплаща по нови правила

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Закрива се домът за деца, лишени от родителски грижи „Таню Войвода“ в Асеновград

ПОСЛЕДНИ

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Деинституционализацията на пълнолетни лица с увреждания продължава

Коледен базар на социални предприятия в Народното събрание

Еднократна помощ за енергия и отопление

Категории