Дневният център за възрастни хора с увреждания, който доскоро функционираше във Вонеща вода, е преместен в старата столица. Социалното заведение бе открито вчера в присъствието на Росица Димитрова, директор на дирекция „Социални дейности и здравеопазване” в Община Велико Търново, Мая Пешева, шеф на областната дирекция „Социално подпомагане”, представители на неправителствени организации и някои от потребителите.
Центърът се намира на улица „Поп Харитон” 4, вход Б, и разполага със стая за хранене, рехабилитационна зала, медицински кабинет, кът за социални дейности и трудотерапия, както и шивашко ателие. Капацитетът е 25 души, като към настоящия момент се посещава от 20 човека. За тях се грижи екип от 7 професионалисти, някои от които съвместяват по две длъжности.
„Организираме различни мероприятия, чрез които хората в неравностойно положение се социализират, творят в ателиетата, отбелязваме всички празници и съхраняваме българските традиции. Освен това се набляга и на рехабилитацията”, заяви Незабравка Раева, управителка на социалното заведение. Тя обясни, че центърът се посещава по график, тъй като хората с ниски доходи нямат възможност да заплащат таксите при ежедневно посещение. Докато заведението се е помещавало във Вонеща вода, капацитетът е бил надхвърлен с 4 души от жители на самото село. След преместването те са отпаднали, но посетителите от Дебелец, Килифарево и Велико Търново са се запазили и по този начин са облекчени финансово.
РАЗСТОЯНИЕТО, КОЕТО ПРОПЪТУВАХМЕ ВСЕКИ ДЕН, СЕ ОКАЗВАШЕ ДОСТА СКЪП МОМЕНТ ПРИ ФИНАНСИРАНЕТО НА УСЛУГАТА, както и невъзможността на посетителите да идват, тъй като все пак Вонеща вода е на 30 км от Велико Търново.
Росица Димитрова преряза лентата и изказа своята благодарност към партньорите, довели до реализацията на преместването. „Неправителствените организации в нашата община може да са малко, но са достатъчно познати и услугите, които правим заедно, са доказали своето качество и резултати. С преместването на дневния център считам, че ще бъдем в още по-голяма подкрепа и полза на хората с увреждания, които имат необходимостта от тази ежедневна социална услуга”, заяви шефката на социалния отдел в общината. По този начин се открива още една възможност за продължаване на работата с децата, които при навършване на пълнолетие излизат от Дневния център за деца с увреждания във Велико Търново, подчерта Росица Димитрова.
Дневният център за лица над 18 години е открит във Вонеща вода през 2008 година от фондация „Милениум”.

 

Източник: borbabg.com

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Коледен базар в Ловеч

Гинка ЧАВДАРОВА: Трябва да разплатим 3 млрд. лв., а кабинетът е оглушал

ГАЛЯ ЦВЕТАНОВА, КОЯТО НИ ДАВА ФОРМУЛАТА ЗА КАЧЕСТВЕНИ СОЦИАЛНИ УСЛУГИ

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

Нова лаборатория за образна диагностика заработи в МБАЛ-Хасково

ПОСЛЕДНИ

Ден на отворените врати по НПЗХУ

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Социална градина „Грижовник“ отвори врати в Бургас

Първо заседание на Консултативен експертен съвет по проект на АСП

Категории