Приемни родители и социалните обсъдиха грижата за децата в Пловдив

Над 50 души, сред които приемни родители, експерти, социални работници и представители на социалната система участваха в събитието „Всички задно за приемната грижа“, организирано от фондация „За Нашите Деца“ с подкрепата на община Пловдив. To е част от кампанията „Приемните родители даряват любов. Дарете и вие.“, с която фондацията цели на набере нови приемни семейства за най-уязвимите деца до 3-годишна възраст в Пловдив и региона.

Гост на събитието бе заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков, както и специалисти от община Пловдив, ДАЗД, АСП, РДСП, ОЗД при ДСП и представители от още 8 общини, сред които Асеновград, Раковски, Първомай, Сопот, Хисар, Стамболийски, община „Марица“ и „Родопи“. Георги Титюков отличи фондация „За Нашите Деца“ като стабилен и дългосрочен партньор на община Пловдив в осигуряването на сигурна семейна среда за най-уязвимите деца. От своя страна директорът на дирекция „Социално подпомагане“ Надя Танева поздрави екипа на фондацията за постигнатите успехи, за всеотдайността в работата и големите им сърца.

По време на форума всички участници бяха включени в различни роли, чрез които съпреживяха процеса на приемната грижа от първо лице през очите на детето, социалния работник, директора на дома, психолога и приемния родител. Работните задачи, в които се включиха гостите очертаха различните взаимоотношения и емоции, съпътстващи ключовите етапи в приемната грижа и как те се съпреживяват от участниците в процеса.

„Поставяме акцент върху грижата за децата, отговорността и координацията между институциите за взимането на най-доброто решение за всяко едно дете. Всички вярваме, че гаранция за свършената работа е благосъстоянието на детето и това как се чувства то“. Това заяви Милена Милушева – ръководител по приемна грижа към ЦОП „За деца и родители“ във фондация „За Нашите Деца“.

Всеки, който иска да даде шанс за щастливо детство на дете, лишено от родителски грижи, може получи повече информация в Центъра за обществена подкрепа „За деца и родители“, родители“, който се намира на булевард „Марица“ 21, гр. Пловдив. Телефонът за контакт е 032/943 444.

Фондация „За Нашите Деца“ е наследник на британската детска правозащитна организация „ВсякоДете“ и работи от 1992 г. в България за това българските деца да не прекарват първите години от живота си в изолацията на социалните домове, а да живеят сигурно и обичано в семейство. Организацията предоставя професионалн и социални услуги за най-уязвимите деца в ранна възраст чрез насърчаване на постоянните, сигурни и развиващи семейни отношения.

„За Нашите Деца“ въвежда приемната грижа в България като алтернатива на живота в социален дом още през 1997 г. Приемната грижа е шанс за много деца да не попаднат в социален дом, а да имат истинско семейство, което да ги дарява с индивидуална грижа, внимание и разбиране.
У нас все още над 4000 деца живеят в институции. Броят на приемните семейства расте и в цялата страна те вече са почти 2000, но все още се запазва и броят на изоставените деца, които годишно са между 1000 и 2000.

От началото на 2014 година социалните работници на „За Нашите Деца“ се отзовават на 129 сигнала за изоставяне на бебета. Благодарение адекватната и ефективна намеса на екипите 119 деца не попаднаха в социалните домове. 102 деца останаха с биологичните си родители, 17 са настанените в приемни семейства.

В момента фондацията подкрепя 51 деца в приемни семейства в София и Пловдив.

В Пловдив екипите на фондация „За Нашите Деца“ работят основно в три посоки: предотвратяване изоставянето на деца, приемна грижа и ранна детска интервенция – комплекс от услуги насочени към деца от 0 до 3 г, при които има проблем в развитието.

 

 

Източник: http://news.plovdiv24.bg/

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Светла Григорова, която работи, за да дарява надежда на хората в нужда 

Община Кюстендил набира служители и потребители за Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

Нов център за възрастни хора с деменция в Мамарчево

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории