Проект за интеграция на деца и младежи с увреждания в Исперих

Целите, дейности и очакваните резултати по проекта „Интеграция на деца и младежи с увреждания чрез предоставяне на социални услуги в община Исперих“ бяха представени на пресконференция в общината. Социалният проект се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съобщиха от общинската администрация.

Безвъзмездната финансова помощ е в размер над 630 000 лева, а продължителността на проекта е 19 месеца.

Целта на проекта е релизиране на устойчив модел за деинституционализация на деца с увреждания, настанени в специализирани институции чрез развиване на нови форми на социални услуги в община Исперих, съобщи ръководителят на проекта Звездица Ковачева.

В изградените Център за настаняване от семеен тип в Исперих ще постъпят 12 деца, а в Дневния център за деца с увреждания – 36. Децата ще бъдат на семейства от община Исперих, които до момента са били разпределени в ДДМУИ – Просторно и ДМСГ – Разград. Очаква се до два месеца децата да бъдат настанени в двата центъра и с тях да започнат работа 27 специалиста, назначени след конкурс.

Центърът за настаняване от семеен тип ще има и две места за спешен прием на деца от общността. Дневният център за деца с увреждания ще разпредели на две групи ползвателите на социалната услуга с почасов график.

Към момента тече етап на процедура за подбор и наемане на персонал. Предстои обявяване на процедура за избор на външни консултанти – педиатър, психиатър, медицински сестри, психолог и социален работник, допълват от общината.

 

 

Източник: Топновини.бг

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Започна работа Център за деца с увреждания в Перник

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории