04.05.21 г.
За първи път в България младежи с аутизъм, хиперактивност и Даун ще могат да се насладят на специално създаден за тях спектакъл от Държавна опера Стара Загора. Децата с аутизъм, хиперактивност и синдрома на Даун са специални личности които възприемат света по различен, но уникален начин. Светлината, движенията, цветовете, дори близостта я изпитват по свой собсствен начин. В стандартните оперни и театрални спектакли има динамика и сила, която не е в синхрон с техните възприятия. Някои държави са измислили специално представление, за да може децата от тези групи да се чувстват комфортно и да се доближат до изкуството. За съжаление доскоро в България не са полагани грижи за развитието на емоционалния свят и нуждата от изкуство на хората с подобни затруднения, но с проекта „Ние сме музиканти“ операта в Стара Загора се направи първа крачка в правилната посока. Проектът влезе в топ 3 на конкурса за иновативни образователни продукции на асоциацията на европейските филантропи за опера и балет „FEDORA“ – най-престижната европейска платформа.

„Ние сме музиканти“си поставя няколко цели. Основната е да се създаде първият оперен сензорен интерактивен спектакъл, подходящ за деца и младежи със специални потребности. Той ще бъде предшестван от музикални работилници, целящи да запознаят децата с класическата музика, балета и музикалните инструменти, които се използват в оперния оркестър, както и да проверят доколко заниманията с музика подобряват състоянието им.

„На английски тези спектакли се водят sensory-friendly или relaxed performances. В България досега не е създаван такъв и това би бил първи, пионерски опит. „Ние сме музиканти“ е името на представлението. То е насочено към всички деца и младежи, но е особено подходящ за такива с поведенчески – например Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, сензорни – разстройство на сензорната обработка и развитийни разстройства, например разстройства от аутистичния спектър, синдром на Даун и други“, обяснява експертът „Международни партньорства и проекти“ към Държавна опера Стара Загора Мирчо Христов.

По думите му съвременни изследвания показват, че заниманията с музика подобряват социалната комуникация и слухово-двигателната свързаност сред деца с разстройства от аутистичния спектър и макар че проектът няма за цел да излезе с научно изследване по темата, в неговата реализация освен артисти, ще вземат участие и ресурсни учители и психолози, които биха могли да споделят впечатленията си и да получат обратна връзка от родители доколко такъв ефект е бил постигнат. Работилниците, който ще бъдат създадени по проекта, ще помогнат да съберем впечатления как различните деца реагират на музиката и да подберем възможно най-подходящата за тях, която да звучи на представлението.

Проектът решава много от проблемите за достъпа до театрално изкуство на хора със специални потребности, които нямат възможност да посещават театрални, кино или оперни спектакли, тъй като са чувствителни в различни отношения – някои от тях реагират негативно на звуци, други на светлина, трети нямат достатъчно ресурс да стоят кротко на едно място за продължителен период. Динамиката в една кино прожекция предполага честа смяна на тези фактори, които могат да се окажат сериозно дразнители за децата. Ситуацията с операта и театъра е една идея по-моделирана, но и там има промяна на осветлението, или липса на такова, което също не е окей и може да предизвика плач или нужда да се излезе от залата, което ще повлияе на преживяването на останалите посетители.

При сензорен спектакъл осветлението, озвучаването и декорите са подбрани по начин, който е максимално инклузивен, приобщаващ, недразнещ младежите със специални потребности, като освен това се предвижда и гъвкавост в режима на влизане и излизане, както и обособяването на специално тихо пространство, в което родителите могат да изведат децата си, за да се успокоят и отново да се върнат в спектакъла, когато са готови. Разбира се, тези условия не гарантират, че абсолютно всяко дете със специални потребности ще се чувства комфортно, тъй като особено при тези с аутистично разстройство спецификите от дете до дете са изключително индивидуални и за едно може да е добре, за друго да не е. Все пак подборът на тези аспекти създава една доста подобрена среда, която предоставя възможност за включване на повечето деца с подобни разстройства. Този спектакъл ще даде възможност за досег до култура и социално включване на лица, които досега на практика не са имали възможност да се насладят на магията на операта, а вероятно и до каквото и да е друго сценично изкуство.

Източник: Община Стара Загора