Панорама на професионалното образование в Пловдив

Най-големият форум за популяризиране на професионалното образование в България – Панорамата на професионалното образование, бе открита на 25 април 2014 г. в Пловдив от заместник-министъра на образованието и науката Атанаска Тенева. „За мен е чест и отговорност да открия Панорамата на професионалното образование, защото тук са заложени перспективите за реформа в професионалното образование и обучение“, заяви тя при старта на форума, в който участват повече от 400 ученици от над 200 професионални гимназии от цялата страна. „Панорамата ще ни покаже накъде трябва да вървим в тази област. Освен това тя е важна за избора на кариера и житейски път на учениците“, изтъкна още заместник-министър Тенева.
Със своите знания и придобити умения бъдещите професионалисти мерят сили в националните състезания: Приложна електроника „Мога и зная как”, „Млади таланти в модата”, „Най-добър млад хлебар-сладкар“, „Най-добър млад барман”, „Най-добър млад керамик”, „Най-добър млад сервитьор”, „Озеленяване и цветарство”, „Стилни мебели и дърворезба”, „Най-добра бизнес идея“, „Най-добър млад фризьор и гримьор“, „Най-добър млад готвач“, „Най-добър млад строител”.
„Тук се вижда какво могат бъдещите специалисти в индустрията, строителството, услугите“, каза при откриването д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив. „Но нашата работа няма да е свършена само с похвали за техните усилия и старание. Трябва да предприемем и реални стъпки, за да създадем условия за тяхната професионална и житейска реализация у нас, а не в чужбина”, заяви още д-р Соколов.
На 24 април бе открит и Международният панаир на тренировъчните фирми ТФ ФЕСТ 2014, в който участват 127 учебни фирми от пет страни. Техните екипи демонстрират своите умения по предприемачество и мениджмънт, като същевременно имат възможност да се представят пред своите бъдещи работодатели.
На двата форума много ясно се вижда връзката между образованието и бизнеса, между училището и реалната икономика. Те се организират от Министерството на образованието и науката и Центъра на учебно-тренировъчните фирми, с подкрепата на много фирми, бизнесструктури и работодателски организации.
Целта на инициативите е да се подпомогне професионалното ориентиране на младежите, да се даде старт на тяхната кариера, което да улесни тяхната успешна реализация на пазара на труда.

 

Източник: МОН

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Светла Григорова, която работи, за да дарява надежда на хората в нужда 

Община Кюстендил набира служители и потребители за Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Закрива се домът за деца, лишени от родителски грижи „Таню Войвода“ в Асеновград

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории