Училищата ще могат да кандидатстват с проекти за професионално образование

„Категорично бизнесът и образованието трябва да бъдат обвързани“, заяви по време на посещението си на 18 март 2014г. във Враца министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова. Тя обясни, че в момента се работи по механизъм, чрез който училищата ще имат възможност да кандидатстват с проекти за професионално образование. По думите й един от важните критерий ще бъде учебните заведения да имат договори с бизнеса, което ще гарантира не само практиката на учениците, но и ще улесни намирането на първо работно място. Проф. Клисарова припомни, че от допълнителните 100 млн. лв. за образование в държавния бюджет 8,6 млн. лв. са заделени именно за професионалното образование. Във Враца тя имаше среща с кмета Николай Иванов и с областния управител Венцислав Василев.
В рамките на пътуването си в Северозападна България, министър Клисарова посети и община Мездра. Заедно с кмета Иван Аспарухов тя се срещна с учители и ученици от Основно училище „Христо Ботев“, за ремонта на което Министерството на образованието и науката (МОН) е отпуснало средства. 

По време на следващата среща в Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ министър Клисарова даде интервю пред редакционния екип на „Говорящ вестник“. Децата репортери й зададоха много въпроси, сред които: Каква е нейната житейска философия? Имала ли е по-малко от оценка „6“ в училище? Какво ще направи, за да има по-млади учители? и др. „По-емоционално интервю не съм имала“, коментира в края на разговора проф. Клисарова и покани редакционния екип да посети МОН. В края на срещата тя получи ученически бележник и стана част от поредицата „Почетни гости на младите журналисти“.
Част от визитата в община Мездра беше и срещата с преподавателите от Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство. Пред тях министърът потвърди, че професионалното образование е приоритет в работата на министерството и изрази надежда, че още през следващата учебна година те ще имат повече ученици. “Уверена съм, че дотогава ще са налице и договорите на гимназията с фирми от региона за обучение на необходимите им кадри“, каза проф. Клисарова.

 

Източник: МОН

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории