Професор Валерия Фол: Разединени сме като траките

follПроф. д.и.н. Валерия Фол е един от най-известните български учени траколози. Директор е на Института за научни изследвания в областта на организацията, управлението и защитата на културно-историческото наследство в Университета по библиотекознание и информационни технологии. Носител е на специалната награда за наука „Питагор“ (януари 2010 г.). Автор е на множество монографии, статии и студии на различни езици. Ръководи редица научноизследователски български и международни проекти. Член е на Националната комисия към ICOM – UNESCO.

 

-Трябва ли да знаем кои сме ние в този глобален свят, проф. Фол? Откъде идваме, накъде отиваме? В един момент нациите в това глобално село може и да изчезнат.

– Днес задължително трябва да знаем кои сме. Като прекрачиш границата, трябва да си някой. Не може да вървиш по света и да не знаеш кой си. Ако се срамуваш от произхода си, ти ще бъдеш пренебрегван. Така е в съвременния глобален свят. Съхраняването на културната идентичност е много важ­но – иначе си никой. Точно заради това траките са интересни не само на българските учени, а в световен мащаб.

– На кого приличаме като народ, от чии гени сме взели повече – от славянските, от тракийските или от прабългарските?

– С гените е сложно, думата може да имат генетиците. Те казват, че носим стари гени, и вероятно е така. Един народ като тракийския е най-многобройният след индийския, и както е казал Херодот, не би могло да изчезне току-така.

От друга страна, ако погледнем българската култура, ще видим, че имаме много силни реликти (следи – б.р.) от тракийската древност. В поведението си, в обредния календар, в начина си на мислене ние носим много неща от първобългарите. От славяните е малко по-трудно да забележа такива следи, по-скоро те са на индоевропейска основа и кореспондират с това, което сме получили от траките през късната античност.

– А какви са били траките – обединени или разединени?

– Разединени, за съжаление. Това казва историята. Дори Херодот е казал, че ако траките бяха обединени под един властелин, биха били непобедими.

– Тогава излиза, че разединението сме го наследили от тях? Все се делим на какво ли не – на комунисти и демократи, на „Левски“ и ЦСКА, дори и църквата бяхме разделили.

– Историците помежду си се шегуваме с това, но не можем да сравняваме сегашното общество с тракийското. Не става дума за наследство. Първо, ние имаме национално самосъзнание, докато в древността такова понятие няма. Одриската държава, одриското царство по времето на Терес, след това Ситалк, Котис, е по-голямо като територия от днешна България. Траките са обитавали огромна територия дори за древността… Но начинът на мислене на тези древни хора е различен. Разединението на съвременните българи идва по-скоро от несигурността какво искаме да постигнем.

– Кои са причините за това все още да не се чувстваме напълно европейци – бедността, невежеството или друго?

– Невежеството е най-страшното нещо. Бедният човек е по-често зависим. Но по-страшна е духовната бедност. Тя прави тази несигурност и люшкане на хората. Ако това се преодолее, няма да имаме такива проблеми.

– Преди години като че ли имахме по-голямо духовно самочувствие, сега не изглеждаме ли смазани?

– Не мога да генерализирам за целия български народ, а и това е грешно да се прави. Но като наблюдавам учените и много от хората, които се занимават с култура, виждам, че не се чувстват смазани, тези хора имат самочувствие. Особено ако са уверени в това, което вършат. Българските учени винаги са се чувствали европейци и преди, и след 10 ноември 1989 г. Дори се дразнят абсолютно основателно, че при подписването на документи за присъединяването ни към ЕС сме се съгласили българските учени да са по-слабо платени по международните проекти от западните си колеги.

Ето как, без да мислят, политиците унизиха българската наука и нашите учени няма да простят това на политиците. Не може ей така, автоматично, с един подпис да направиш собствения си интелектуален елит втора, че и трета категория.

– Между другото ние все разчитаме на държавата, докато траките са правели всичко сами.

– Държавата – това сме ние. Докато не обясним, че всеки от нас е част от държавата, че ще спазваме правилата тук и зад граница, ще има проблеми. Ако всички правехме това, което трябва, нямаше да има много от проблемите, с които ежедневно се сблъскваме.

– Като цяло винаги сме имали усещането, че природата е нещо свещено. Дали при застрояването на Черноморието или на планините, но се втурваме да я браним…

– За траките природата е Велика богиня майка. Те са един от народите, които са живеели изключително природосъобразно. Например, икономиката на траките е затворена екологична система, каквато ние нямаме в момента. Те са изнасяли много дървен материал, но освен това са народ, съхранил сто процента своите гори. Тоест, те са умеели да използват природата, като са я познавали отлично, без да я унищожат. Траките са вписвали своите светилища в природата – така са хармонизирали цялостния си живот с нея. И това, изглежда, е останало в културната памет на българина. Затова виждаме как младите хора днес може да скочат заради едно дърво и това не е само световното увлечение по съхранението на природата, то е и вътрешно чувство. И това ми харесва.

– Траките са вярвали в безсмъртието и може би заради това са влагали парите си в съкровища, а не в пътища, училища и книги. Дали не се смятаме и ние за безсмъртни, след като много от нещата правим все едно сме такива?

– Не знам дали се смятаме за безсмъртни, но подсъзнателно, изглежда, сме наследили нещо от културната им памет. Нашето семейство пусна вица за магистрала „Тракия“ – строят я толкова много десетилетия и затова е кръстена „Тракия“ – т.е. защото сме безсмъртни и можем да си я строим до безкрай. Само че траките вярват в енергийното, а не във физическото безсмъртие. Трябва да изживеем достойно живота си тук, за да получим енергийното безсмъртие отвъд. Въпросът е как изживяваме живота си тук и сега.

Не бива да насаждаме у младите хора чувството на духовен нихилизъм. Родителите имат вина към децата си, че го пренасят върху тях и им го внушават. Това не е редно. Ние сме дали много неща на европейската култура и не бива да се срамуваме от това. Напротив, трябва да сме горди, да познаваме историята на другите и да се чувстваме част от този калейдоскоп от култури.

– Трябва ли политиците да се намесват в научни спорове?

– Най-добре е политиците да четат, ако могат. В научните спорове е трудно да се намесят, защото учените няма да ги допуснат и няма да им обърнат внимание. Те използват административни и финансови лостове, за да се опитат да направляват процеси в науката. Само че, слава Богу, науката и културата имат това свойство, че ако нещо се закрие, то се пренася на друго място, където има благотворна почва. Ако тук закрием тракологията, както направиха, тя отива в Румъния, в Турция, в Гърция. Учените просто се пренасят и започват да работят по-активно в тези страни. Науката няма да се загуби, но ще загуби държавата.

– Как се почувствахте, след като бившият финансов министър Симеон Дянков закри института по тракология?

– Към Дянков имам особено мнение заради спирането на финансите към БАН. Но не той закри института, това беше зле направена реформа в академията. Хуманитарните дисциплини и изкуствата бяха и са потискани, по-зле финансирани са от другите институти. А същевременно непрекъснато говорим за духовното, за ролята на хуманитаристиката. Е, няма как тя да се развива без пари. Не може да се иска от хуманитаристиката и от обществените науки да са печеливши. Навсякъде по света те са дотирани. Ефектът от работата им е индиректен.

– Не мислите ли, че изчезна нормалността у нас?

– У някои сигурно е изчезнала. Но колкото и да е малобройна българската интелигенция, колкото и да са малко българските учени, а те наистина са малко на глава от населението, те се стремят да поддържат огъня. Докога ще бъде това – не мога да кажа. Защото младите хора заминават точно заради това отношение. Виждайки как техните преподаватели са унижавани, не искат това да се случи и с тях.

– Искали ли сте да напуснете България?

– Сигурно всеки е имал такива помисли, особено когато се сблъска с „гумения надуваем дюшек“ на българската администрация. Дори царят да дава и отдолу да искат, администрацията много често спира процесите. Този „гумен дюшек“ трябва да бъде пробит. И това трябва да се случи, ако искаме да направим скок. Като нация имаме сили да стане. За науката, с която се занимавам, тук е плодотворно. Нашата тракология е международно призната. Дори тук да не ни зачитат, ние, слава Богу, сме зачитани по света. Международния научен обмен го имаме и засега в това отношение не се чувстваме изолирани.

– Работите с млади хора, какво им липсва?

– Младите ми дават надежда. Неприятно ми е обаче, че повечето от тях не са получили достатъчно от семейството си. Не казвам от училището, то е след това. Семейството трябва да обръща повече внимание на децата си. Както знаем, добрите маниери се учат през първите 7 години. А дребничките наглед проблеми създават и намръщените хора у нас.

– Траките са имали много светилища. Къде да търсим днес нашите светилища и имаме ли ги?

– Имаме ги, но не ги осъзнаваме като такива. Щом има държавна структура, тя има и своите топоси, свързани с вярата. Религията е вид идеология. И до ден днешен ние имаме Площада. Площада с институциите, където се събираме за добро и лошо. Разбира се, имаме църквите, джамиите, синагогите. В древността е имало изключителна толерантност към култовете. Хората вярват и се покланят на своите богове, почитат ги. Но имаме и другите топоси, които показват държавността. Например, такива са гвардейците пред президентството. Народното събрание е един такъв топос, където се протестира и се иска, но и където се правят законите. Когато погледнем на тези места като на институции, олицетворяващи нашата държава, ще се държим и по по-различен начин.

 

Източник: в-к Преса

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Започна работа Център за деца с увреждания в Перник

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории