Сексуалните престъпления срещу деца и въобще сексуалните престъпления бележат сериозен ръст. От началото на годината до момента имаме над 80 успешни операции срещу педофили в страната, а също и изнудвания, които са насочени към възрастни граждани, съобщи Явор Колев, началник на отдел „Трансгранична престъпност“ в ГДБОП.

Сексуалните престъпления бележат устойчива тенденция, каза той пред БНР и добави, че през последната седмица има 4 успешни реализации на територията на страната. Става въпрос за разпространение на педофилски материали в интернет и сексуално изнудване на деца по интернет.

Колев подчерта, че се предприемат множество превенционни мерки в тази посока: „От началото на годината имаме предотвратени 2,4 млн. опита за достъп от българска територия към сайтове с детска порнография“.

По думите му всякакви граждани са изнудвани в интернет пространството.

„Изпадайки в някакво по-особено състояние, хората навлизат в контакт с такива насилници, доверчиви са и предоставят материал, който впоследствие бива използван за изнудване срещу финансови средства“, обясни той.

„Синият кит“ е малко като зеления хайвер – всички са чували за него, но никой не го е виждал. Според мен се касае за медийни спекулации, опити да бъде привлечено вниманието на обществеността. В България няма такива случаи, а и към момента няма официални данни от нашите партньори нито в ЕС, нито в Русия, нито в САЩ. Категорично мога да кажа, че в България разпространение на този тип атака не съществува“, смята експертът.

Колев посочи, че до момента нямат данни за кражби на данни от чипове на кредитни карти.

„Законодателството трябва бързо да се променя, така че да бъде адекватно на бързо променящите се условия във виртуалното пространство и развитието на технологиите. Нашето законодателство, особено в Наказателния кодекс, е с доста голяма давност. Последните изменения по отношение на киберпрестъпленията са с повече от 10 години давност, което създава предпоставки за ненаказуемост на определени деяния в интернет“, коментира още Явор Колев.

12.09.2017