В интервю за предаването „Социална мрежа“ на Kanal 3 програмният директор на фондация „Светът на Мария“ Миряна Сирийски и Ивайло Спасов, УНИЦЕФ разговаряха за начина, по който живеят хората с увреждания, за приобщаването им чрез образование и трудова заетост, за това как се справят по време на пандемията и пр.

Миряна Сирийски, фондация „Светът на Мария“: „Всеки се справя с някакви трудности. Човекът с интелектуални затруднения има нужда от подкрепа, за да спазва дисциплина, да се справи с предизвикателствата на работното място, няма способност да се адаптира, трябва да бъде подкрепен“.

Ивайло Спасов, УНИЦЕФ: „32 000 деца и тийнейджъри в България живеят с увреждания, 20 000 са посещавали училища, 10 000 не посещават, не са във форма на обучение, не работят, това ги прави напълно изключени, невидими. Пари труден достъпа им до пазара на труда“.

Чрез телефонна връзка в разговора се включи и Дилян Манолов, незрящ психолог, основател на фондация „Визионер“. За опита и постиженията си във връзка с интеграцията на хора с увреждания чрез заетост разказаха работодателят Христо Христозов от „Спешъл Олимпикс“ и един от служителите му – Виктор Христов.

Целия разговор може да чуете ТУК.

Източник:Kanal 3, 14.07.2020 г.