В опитите да се победят гладът и нищетата учените са разработили уникален експеримент, в хода на който планират да помогнат на представители на бедните социално-икономически слоеве на обществото и да установят причините за изключителната им бедност.

В експеримента взели участие 10 000 домакинства от шест страни по света. Всички получили пълен пакет осигуряване – включително финансови средства, хранителни продукти, медицински услуги, професионална подготовка и различни видове консултации.

Резултатите от изследването показали, че след приключването на експеримента, когато хората били лишени от всички тези блага, от които се ползвали безплатно две години, те започнали самостоятелно да подобряват условията си на живот. Ефектът се запазил поне още година след края на опита.

„Представихме убедителни доказателства, че подобна програма за най-бедните от бедните действително може да промени общата ситуация в света“, разказва съавторът на изследването Дийн Карлан (Dean Karlan), икономист от Йейлския университет в Ню Хейвън, който ръководил експеримента на територията на Бангладеш.

Правителството на Етиопия – една от страните, задействани в изследването – планира да повтори експеримента и този път да включи в него около 3 млн. души. Според Карлан ръководствата на Пакистан и Индия също разглеждат възможността от разширяване и повтаряне на експеримента.

Въпросният експеримент е разработван в продължение на десет години от специалистите от Лабораторията за изучаване на бедността „Абдул Латиф Джамил“ (J-PAL) при Масачузетския технологичен институт.

Програмата била насочена изключително към най-бедните хора, които живеят с по-малко от 1,25 долара на ден. Това са предимно представители на аграрни страни и на бедни квартали, които за оцеляване имат нужда от странична помощ.

За времето на експеримента на доброволците били предоставяни не само средства и продукти, но и редовно били посещавани от финансови консултанти, които ги обучавали на финансова грамотност.

Година след началото на програмата ръководителите на изследването забелязали увеличение на активите и (4% ръст на спестяванията в 96% от основната група, получаваща помощ, в сравнение с контролната група, в живота на която нямало намеса.

Програмата приключила с голям успех в Етиопия, Гана, Индия, Пакистан и Перу, но се „провалила“ в Хондурас. На земеделските общности там били предоставени вносни пилета, които се заразили с местни инфекции и загинали.

Стойността на експеримента във всяко домакинство била от $1455 в Индия до $5962 в Пакистан. Най-скъпо се оказало обучението – консултациите по различни въпроси и финансовият тренинг.

Карлан и колегите му отбелязват, че методът им не може да е панацея срещу проблемите на световния глад и нищетата, но ще помогне за частичното решаване на проблема. Експертите напомнят, че като цяло в света вече се наблюдава положителна тенденция – процентът на живеещите в крайна бедност в развиващите се страни е намалял от 43% през 1990 година до 17% през 2011 година.

Резултатите от експеримента на учените са публикувани в сп. Science.

 

Източник: inews.bg

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Боряна Пунчева: Изкуство не се прави с трабант и панелка

Длъжността „Държавен експерт“ ще се заема само от служители в специализираната администрация

„Ангелски гледки“ за деца в нужда

България подготвя законодателна промяна за насърчаване на социалната икономика

Коледен базар в Ловеч

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

ПОСЛЕДНИ

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Социална градина „Грижовник“ отвори врати в Бургас

Първо заседание на Консултативен експертен съвет по проект на АСП

Обявен прием на проекти за финансиране по НПЗХУ

Категории