РБ пое ангажимент към хората с увреждания

Реформаторският блок пое ангажимент към хората с увреждания за промени в законодателството, касаещо ТЕЛК. Исканията се отнасят към над 470 хиляди души с инвалидни пенсии в страната и над 50 хиляди хора с увреждания на социални пенсии. Повече от 20 са законите и наредбите, свързани с работата на ТЕЛК и касаят пряко хората с увреждания. Това каза по време на среща в парламента с представители на организации на хора с увреждания народният представител от Реформаторския блок доц. д-р Димитър Шишков, член на здравната комисия.

Исканията на хората с увреждания са свързани с това да има специалисти по трудова медицина към ТЕЛК-овете, които да оценяват възможностите на хората с увреждания да работят, каза Шишков и определи предложението като разумно.

Представителите на организациите подчертаха, че не трябва да се увеличава броят на ТЕЛК, които в момента са 72. Според реформата се предвижда да станат около 1000 – колкото са болниците, защото се предвижда да има по един служител в болница, който да определя групата за инвалидност. По думите на участниците в срещата увеличаването на тези служители до такъв брой ще намали ефективността и ще отвори поле за корупция, защото сегашният състав на ТЕЛК е от 7 души, а ако служителят е един, корупционният натиск към него ще е неконтролируем.

Те имат опасения, че тези промени, предвиждани от Здравното министерство, ще са във вреда на хората с увреждания и системата ще стане по-тромава, обясни исканията доц. Шишков.

На срещата се постигна съгласие представителите на организациите на хора с увреждания да подготвят своите предложения за промени в законите и наредбите и да ги предоставят на доц. д-р Шишков, който пое ангажимент след обсъждане с другите парламентарни групи да ги внесе като законодателна инициатива на РБ.

 

Източник: РБ

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Светла Григорова, която работи, за да дарява надежда на хората в нужда 

Община Кюстендил набира служители и потребители за Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Закрива се домът за деца, лишени от родителски грижи „Таню Войвода“ в Асеновград

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории