Рисуване на колела – начин да изразим себе си и да направим света по-красив

Репортаж на Марионела Стоянова, представител на Национален алианс за социална отговорност в Бургас

 

За първи път видях, как се рисува с колелата на инвалидни колички преди 16 години, в Кливланд, САЩ. По време на един общоградски фестивал, наред с всевъзможни сергии и щандове за “hand made” артикули, беше отредено и място за рисуване с колела. По онова време бях току-що започнала да работя с лица с физически затруднения. Идеята толкова ми хареса, че реших да я заимствам. За първи път рисувахме с колела в Бургас през 2001 г., след това през 2013 г.- на второто издание на фестивала „Включи града“. Успехът на ателието миналата година беше толкова голям, че получихме покана за участие и в тазгодишното издание на „Включи града“.
„Включи града“ е фестивал за съвременно изкуство, организиран от Община Бургас в рамките на проект „Завръщане в Бургас: минало, настояще и бъдеще”, BG161PO001/1.1-10/2010/004 по схема за безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за създаване и промотиране на иновативни културни събития“, Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013.
И така, на 7 юни, с колегите и цялата група потребители на Творческата работилница към нашето Сдружение „Социален център Бургас“ рисувахме на воля,на терасата пред Морското казино в Бургас. Основната цел на творческото ателие „Рисуване на колела“ е социалното включване на лицата със специфични потребности. Чрез рисуването на колела, по един атрактивен начин заобикалящата среда и дрехите, се превръщат в цветен и живописен пейзаж. Целта е в рисуването да се включат, колкото е възможно повече хора, не само тези, които използват за придвижването си инвалидни колички, но и всеки, който би желал. Не само децата, но и техните родители, братя, сестри, непознати хора. Най-уникалното в този вид рисуване е, че то се прави не с четка или моливи, а с колелата на инвалидните колички. Друга много важна цел на този тип рисуване е, да се възпитава съпричастност и толерантност у обществеността като цяло към хората с увреждания. Сядайки в инвалидната количка, макар и само за няколко минути, за да рисува, здравият, вървящият човек се поставя за кратко на мястото на човека, който се придвижва с инвалидна количка. И вероятно ще си даде сметка, колко труден е този начин на живот и ще изпита съчувствие и желание за взаимопомощ. Освен това, с колелата на инвалидната количка също може да се рисува, ако те преди това са били намазани с боя. Цели се да се провокира въображението на седящия в количката.
Как всъщност се осъществява самото рисуване?
На едно голямо платнище се разливат различни цветове боя за текстил-бяла, жълта, оранжева, червена, синя, зелена.
Върху другата половина на платнището, по краищата му или на друго такова, се подреждат плътно една до друга бели тениски. Седящите в инвалидни колички се приканват да преминат с гумите върху разлетите бои. Те избират дали да минат върху определен цвят или върху всички цветове последователно. След това с така боядисаните гуми трябва да се премине върху белите тениски и да се оставят цветни следи по тях. В рисуването могат да участват не само лица с двигателни проблеми, които се придвижват с инвалидна количка. Желателно е в него да се включат и преминаващите лица. На тяхно разположение се оставят по възможност 1-2 свободни инвалидни колички. Така всеки би могъл да седне и за минута- две да усети, какво е да се придвижваш с количка. Разбира се, това опознаване на ежедневието с количка става по един сравнително приятен начин, чрез рисуване. После можеш и да вземеш резултата от своето творческо вдъхновение.
За новото издание на фестивала през 2014 г., заедно с тениските, изрисувахме и голям транспарант. Върху него могат да се различат следи от колелата на инвалидни колички в синьо, жълто, червено и зелено. Могат да се видят и стъпки на хората, вървели редом до приятелите си на инвалидни колички. Могат да се различат дори стъпките на кучето Бък. Желанието ни е през следващата година да поставяме транспаранта на места в Бургас, които са все още труднодостъпни за лицата придвижващи се с инвалидна количка. По този начин ще се напомни на отговорните органи, че трябва да се вземат мерки. Другият вариант е то да се поставя на места, където има положителна промяна и това ще е своеобразна оценка за направеното.

 

DSCI0338 DSCI0354

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Светла Григорова, която работи, за да дарява надежда на хората в нужда 

Община Кюстендил набира служители и потребители за Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Закрива се домът за деца, лишени от родителски грижи „Таню Войвода“ в Асеновград

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории