Родители на деца с увреждания създадоха организация в Търговище

Родители на деца със специални потребности от Търговище учредиха свое сдружение, информираха от Куба на нестопанските организации в града. Новата гражданска структура се казва „Заедно за децата на Търговище”, а за председател беше избрана Светла Янчева, родител на дете със Синдром на Даун.

Целите на сдружението са да работи за подобряване качеството на живот на децата и младите хора с различни увреждания, да улеснява достъпа им до специализирани здравни и социални услуги, за преодоляване на риска от изолация и самоизолация, образователно развитие на децата и подкрепа на родителите на деца с различни специфични потребности за полагане на най-добри грижи при отглеждането им.

От Клуба на нестопанските организации в Търговище информираха, че по проекта за превенция на изоставянето на деца с увреждания, през миналия месец мобилният екип от специалисти е осъществил над 27 домашни посещения на деца със специфични потребности и техните семейства, а всеки вторник експерти по ранно детско развитие посещават родилното отделение на областната болница, където участват в екипа по проследяване на бременността и консултации при раждане на дете с увреждане.

През месеца на посещение в Клуба бе и представител на Фондацията за децата в риск по света, САЩ, който представи няколко инструмента за оценка на детето и семейството и въпросник на поведението на децата в две възрастови групи – от година и половина до 5 години и от 6 до 18 години, чрез които се прави профил на детето. Двама представители на гражданската структура са обучавани и по темата „Сензорна интеграция”, с цел да подобрят разбирането си за поведението на децата и техните нужди.

Предстои моделът на превенция на изоставянето на деца с увреждания да се приложи на място в петте общини на региона от пет различни неправителствени организации. За една година те ще подкрепят над 25 семейства.

 

Източник: Топновини

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Светла Григорова, която работи, за да дарява надежда на хората в нужда 

Община Кюстендил набира служители и потребители за Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Закрива се домът за деца, лишени от родителски грижи „Таню Войвода“ в Асеновград

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории