Икономика 3902 прочитания Румен Радев: България не може да привлича инвеститори само с ниски заплати По думите на президента ниските равнища на заплащане на труда, в сравнение с другите държави членки от ЕС, вече са причина за липсата на квалифицирани кадри в някои сектори

Нуждаем се от икономически стимули, които да привличат инвеститорите не само заради ниските равнища на работните заплати у нас.

Това каза президентът Румен Радев, който разговаря днес на „Дондуков“ 2 с генералния секретар на Международната конфедерация на профсъюзите Шарън Бъроу, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Според него България трябва да се адаптира към процесите на дигитализация на икономиката и да се стреми към повишаване на заетостта на младите хора именно в тези сектори. Държавният глава беше категоричен, че следваният в момента модел не е устойчив и в дългосрочен план ще продължи да допринася за емиграцията от страната.

По думите на президента ниските равнища на заплащане на труда, в сравнение с другите държави членки от ЕС, вече са причина за липсата на квалифицирани кадри в някои сектори. „Реалната интеграция на България в ЕС ще бъде постигната само когато доходите на населението и стандартът на живот станат съпоставими с тези на останалите европейски страни“, добави още президентът.

Източник: economy.bg, 3 май 2017