Съдът на Европейския съюз постанови на 15 септември 2015 г., че европейските страни могат да спрат социалните помощи на граждани на други страни членки, ако тези хора прекалено дълго не работят, предаде Франс прес, цитиран от БТВ. Постановлението е насочено срещу злоупотребите и против „социалния туризъм“, обясни експерт по европейско право.

През ноември 2014 година Съдът на ЕС вече забрани „социалния туризъм“, като постанови, че страните членки не са длъжни да отпускат социални помощи на граждани на други страни членки, отишли на тяхна територия единствено с цел да получават такива помощи. Това решение беше приветствано от британския премиер Дейвид Камерън.
Тогава съдът даде право на германска агенция за намиране на работа, отказала социални помощи на двама румънци, дошли в страната „без да искат да си намерят работа“.
За днешното си решение съдът трябваше да разгледа случай, при който шведски граждани, работили за кратко на различни места в Германия, останали без работа за повече от шест месеца. Вследствие на това някои от социалните им помощи били спрени.
„Приемащата страна може да откаже всякакви социални помощи“, ако гражданинът не успее да си намери работа до шест месеца, се казва в съобщението на съда.
„Индиректно това цели борба със „социалния туризъм“, обясни източник, свързан със съдебната институция.

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Боряна Пунчева: Изкуство не се прави с трабант и панелка

Длъжността „Държавен експерт“ ще се заема само от служители в специализираната администрация

„Ангелски гледки“ за деца в нужда

България подготвя законодателна промяна за насърчаване на социалната икономика

Коледен базар в Ловеч

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

ПОСЛЕДНИ

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Социална градина „Грижовник“ отвори врати в Бургас

Първо заседание на Консултативен експертен съвет по проект на АСП

Обявен прием на проекти за финансиране по НПЗХУ

Категории