ДАЗД се включи в Международния ден за безопасен интернет

Държавната агенция за закрила на детето стана част от Международния ден за безопасен интернет. „Един от основните приоритети на Държавната агенция за закрила на детето е осигуряването на безопасна среда за развитието на децата, които все по-рано започват да ползват интернет. За тях този начин на общуване е също толкова реален, колкото и във физическия живот. Ние, като институции, ангажирани със защитата на правата им, трябва да гарантираме, че там няма да се чувстват неудобно, че ще намират вълнуващо, безопасно, образователно и подходящо за възрастта им съдържание”, заяви по време на откриването председателят на ДАЗД Ева Жечева. В събитието участваха още Огнян Златев – ръководител на Представителството на ЕК в София, и Георги Апостолов – председател на Центъра за безопасен интернет.

В дискусията как интернет да бъде по-полезно и безопасно място за младите хора, взеха участие над 100 ученици от цялата страна. Г-жа Жечева сподели с тях, че ограничаването на децата при използването на Интернет не води до намаляване на рисковете, с които се сблъскват. „Наша отговорност е да изградим с вас ефективни умения за справяне с рисковете, а като родители трябва да сме близо до децата си, когато използват интернет, да разговаряме за интересите и преживяванията им във виртуалния свят, да ги съветваме как да се справя с рискови ситуации, за да изградим един дружелюбен интернет”, допълня тя.

Експерти от ДАЗД запознаха младите хора с възможностите да потърсят съвет и помощ за разрешаване на техните проблеми, както и да открият отговорите на всички интересуващи ги въпроси бързо и напълно анонимно чрез сайта на Националната телефонна линия за деца 116 111 и на специализираната електронна страница на Агенцията, посветена на експлоатацията на деца – www.stopech.sacp.government.bg.

Международният ден за безопасен интернет се отбелязва за 11-та поредна година по инициатива на Европейската комисия. Тази година той е под мотото „Заедно за по-добър интернет“ и в него се включиха над 100 държави на всички континенти. Координатор на събитията е европейската мрежа от центрове за безопасен интернет Insafe чрез своите членове от различните държави.

 

Източник: ДАЗД

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Започна работа Център за деца с увреждания в Перник

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории