Център за почасови социални услуги ще се изгражда в Търговище с европейско финансиране. Това става ясно от докладна записка на заместник кмет Емине Якубова, която ще бъде внесена на предстоящата сесия на Общинския съвет в сряда. В нея се иска съгласието на местния парламент за кандидатстване по Оперативна програма „развитие на човешките ресурси“ откъдето Общината може да получи до 500 хиляди лева за новата социална услуга и то като изцяло безвъзмездна помощ, без да вади пари от местната хазна за съучастие.

Парите се дават приоритетно за да се подобри качеството на живот на хора с увреждания и хора на възраст над 65 години, които не могат да се обслужват сами и в същото време ако за тях се грижат техни близки, те да имат възможност да се върнат на пазара на труда, а тази грижа да бъде поверена на други. „Процедурата е иновативна по своята същност. Възрастните хора и лицата с увреждания трябва да имат гарантирана възможност за избор на услуги и да бъдат подпомагани при вземането на решения, коя е услугата, която в максимална степен отговаря на техните потребности. подкрепата ще бъде насочена към улесняване достъпа и до здравни услуги и към развитие на социални услуги в общността, в подкрепа на социалното включване на хора с увреждания, както и до улесняване достъпа им до заетост“, се каква в мотивите на докладната на заместник кмета Якубова.

Предложението е новия център за почасови социални услуги да се позиционира в общинска сграда, като общинските съветници трябва да се съгласят имота да се използва за същите нужди минимум три години след края на проекта. Необходимо е също така да се поеме ангажимент, че половин година след отчитането, услугата ще продължи да се поддържа.

 

Източник: Топновини

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Коледен базар в Ловеч

Гинка ЧАВДАРОВА: Трябва да разплатим 3 млрд. лв., а кабинетът е оглушал

ГАЛЯ ЦВЕТАНОВА, КОЯТО НИ ДАВА ФОРМУЛАТА ЗА КАЧЕСТВЕНИ СОЦИАЛНИ УСЛУГИ

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

Нова лаборатория за образна диагностика заработи в МБАЛ-Хасково

ПОСЛЕДНИ

Ден на отворените врати по НПЗХУ

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Социална градина „Грижовник“ отвори врати в Бургас

Първо заседание на Консултативен експертен съвет по проект на АСП

Категории