Броят на самозаетите лица в ЕС се повишава

По данни на Евростат броят на самозаетите лица в ЕС се повишава като през периода 2008 – 2012 г. те са се увеличили с над 28%, съобщи на 5 март 2014г. в Мадрид заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова. Тя участва в заключителната конференция по проект TRADE – Европейска мрежа за подкрепа на самонаетите и икономически зависими работници. Форумът се провежда със специалното участие на заместник-министър Росица Янкова и Мигел Гарсия Мартин, генерален директор на Дирекция „Самостоятелна заетост и социална икономика“ в Министерството на заетостта и социалната сигурност на Кралство Испания.

„Голяма част от самонаетите лица са в сектора на услугите. Те също имат право на добри условия на труд, социална сигурност и защита”, отбеляза заместник-министър Янкова. Според нея управлението на рисковете, свързани с болест, трудова злополука, инвалидност, а също и ползването на права за отпуск и майчинство, трябва да бъдат на разположение и на самонаетите.

Проектът TRADE има за цел да се създаде европейска мрежа за борба срещу несигурното положение на много икономически зависими самостоятелно заети работници в Европа. По него е разработена нова статистическа методология на проучване сред самозаетите лица като това ще осигури основа за идентифициране на икономически зависимите самостоятелно заети лица в рамките на допълнителния модул, който се предвижда да бъде включен в Наблюдението на работната сила през 2017 г.

 

Източник: МТСП

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Светла Григорова, която работи, за да дарява надежда на хората в нужда 

Община Кюстендил набира служители и потребители за Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

Нов център за възрастни хора с деменция в Мамарчево

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории