В село Писменово, община Приморско, отвори врати посетителски комплекс с традиционни занаяти. Новата придобивка е изградена с европейски средства по програмата за развитие на селските райони през периода 2007-2013 г.
С малко над 196 хил. лв. по мярка 313 на програмата жителите на село Писменово вече се радват на много повече туристи.

„Нашето село е на най-високо място в нашата община и има много чист въздух, затова искаме да развием селския туризъм“, каза пред БНТ кметът на селото Тодор Тодоров.

В изградения център гостите имат възможност да се запознаят с бита на жителите на 105-годишното място. Той може да бъде разгледан и от хора с увреждания, за които е направена специална пътека.

„Идеята на посетителския център е, когато туристът влезе, първо да може да се запознае с някои от основните занаяти като предачество, тъкачество, кошничарство, ножарство. Стремим се да има занаятчии, които да покажат своето изкуство на посетителите и да им дадат възможност да се докоснат, сами да могат да направят някакъв малък предмет, който да могат да отнесат в своята родина”, каза Люба Желева, началник на отдел „Европейски проекти” в община Приморско.

Туристите могат да видят как жените от селото, облечени в традиционни носии, пресъздават автентично живота от миналия век. Специално за групите, които посещават центъра, се точи баница, а айранът е направен от подквасено мляко от фермите в района.

 

Източник: БЛИЦ

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Боряна Пунчева: Изкуство не се прави с трабант и панелка

Длъжността „Държавен експерт“ ще се заема само от служители в специализираната администрация

„Ангелски гледки“ за деца в нужда

България подготвя законодателна промяна за насърчаване на социалната икономика

Коледен базар в Ловеч

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

ПОСЛЕДНИ

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Социална градина „Грижовник“ отвори врати в Бургас

Първо заседание на Консултативен експертен съвет по проект на АСП

Обявен прием на проекти за финансиране по НПЗХУ

Категории