Семеен център за деца с увреждания отвори врати в Поморие

Социалните услуги, който предоставя Община Поморие се увеличиха с още една. Днес кметът Иван Алексиев и директорът на регионалната дирекция за социално подпомагане – Тони Костова, откриха официално Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания. След като проектът за изграждането му приключи успешно за срок по-кратък от 1 година, стартира проектът „Предоставяне на социална услуга „Център за настаняване от семеен тип“ в град Поморие“, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2007-2013″, чрез Европейски социален фонд, по договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG051PO001-5.2.12-0047-C0001. Общата стойност на проекта е 284 957,68 лв.
Всяко дете има право да бъде обичано и щастливо и да получава семейни грижи. С изграждането на този Център се надявам да осигурим на децата, които ще живеят в него всичко, което им е необходимо. – каза кметът Алексиев.
По време на началната пресконференция, на която присъстваха още ръководителят на проекта Тодор Тодоров, заместник-кметът Илия Джингов и представители на фирмата изпълнител по проекта за изграждане на Центъра Среги ООД, бяха представени дейностите по предоставяне на социалната услуга. Тони Костова обясни, че в Центъра ще постъпят 12 деца, които ще бъдат изведени от домовете в с. Кошарица, с. Искра – общ. Карнобат, с. Медвен – общ. Котел и с. Рудник – общ. Долни Чифлик. По спешност ще се приемат и още 2 деца от общността. Извеждането на децата от институциите ще се случи поетапно от 1 юли, в рамките на 2 седмици. За нуждите им от обучение е създадена специална паралелка в ОУ „Христо Ботев“ – Поморие.
В рамките на проекта е проведен подбор и наемане на персонал. Общо десет души ще бъдат постоянно ангажирани. Управител на Центъра е Валентина Ганева – експерт по здравни грижи и дългогодишен медицински служител. В него ще работят още осем детегледача и един възпитател. Четирима експерти ще извършват подкрепящите дейности – медицински специалист, експерт социални дейности, психолог и специален педагог. Персоналът вече е провел познавателни срещи с децата в домовете, където в момента живеят. Те също са посетили ЦНСТ – Поморие.
Сградата е на два етажа и е напълно оборудвана спрямо нуждите на хора със специфични потребности. Има кухня, три дневни, седем спални, преден и заден двор, както и покривна тераса. Стаите са напълно обзаведени и пълни с играчки, на които много скоро децата ще се радват.

 

Източник: Агенция Крос

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Светла Григорова, която работи, за да дарява надежда на хората в нужда 

Община Кюстендил набира служители и потребители за Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Закрива се домът за деца, лишени от родителски грижи „Таню Войвода“ в Асеновград

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории