Сергей Цветарски, и.д. председател на НСИ: Средният българин не съществува

tsvetarskiСергей Цветарски е роден на 19 юни 1958 г. Завършил е Университета за национално и световно стопанство в София. В своето професионално развитие от 1982 г. заема различни експертни и ръководни длъжности в НСИ. Автор е на редица научни публикации в областта на демографската статистика в български и чуждестранни издания. От 26 април т.г. е временен ръководител на НСИ до избирането на титуляр на поста.

 

– Г-н Цветарски, институтът беше в центъра на серия от скандали и вътрешноведомствени ежби в края на мандата на вашата предшественичка г-жа Инджова. Успокоиха ли се страстите вече?

– Моето впечатление е, че в системата настъпи успокоение. То не е пълно, защото все още има групи хора, които имат други виждания или пък се страхуват, че аз ще предприема реваншистки действия. Слава Богу, хората ме познават и знаят, че не се ръководя от лични взаимоотношения, а от професионалната перспектива. След тази кампания – така бих го нарекъл, всички бяха буквално парализирани. Кому беше нужно да се търсят грандиозни скандали, още повече изкуствено засилени, пред обществеността? Обективна оценка – да, но не евтина сензация. Това навреди страшно много на института. Имиджът ни пред нашите потребители и автори на информация пострада при и без това ширещия се фолклор за „стъкмистика“.

– Говорите за критичния доклад, в който се твърдеше, че данните от преброяването са грешни?

– Няма преброяване в света, което да се приема за безгрешно. То не е и възможно – ние сме статистици, а не счетоводители. Винаги има пропуски по най-различни, и то обективни причини. При всяко от последните 4 преброявания в Канада общата грешка е около 3%, но там не се фокусират върху това, а върху поуките и как пълноценно да оползотворят другите 97%. Аз бях един от инициаторите да се направи оценка на качеството на данните от преброяването през 2011 г., но вместо това беше представен друг продукт под формата на въпросния критичен доклад.

– В крайна сметка вярно ли е, че през 2011 г. над 160 000 души не са били преброени?

– Много хора не са преброени лично от преброител нито при последното, нито при предишните преброявания, но това не означава, че не участват в броя на населението. Аз съм започнал кариерата си през 1982 г. в подготовка за преброяването през 1985 г. Има два вида грешки. Едната е недоброяване, т.е. хора, които не са били преброени, например защото са отсъствали в дадения момент от дома си. Втората грешка е двойно преброяване. Ако сте на гости в друг град, преброителят ще ви запише като временно присъстващ в някое жилище, а в собственото ви – като временно отсъстващ. Винаги обаче стават грешки и един човек може да бъде преброен като постоянно население на две места. Този тип пропуски в предишни преброявания бяха пренебрежими – от порядъка на около 1%. Един от сериозните пропуски при преброяването от 2011 г. беше непровеждането на контролни наблюдения, за да установим точния размер на грешките в различни разрези. Необходимо е да се направят допълнителни справки с различните масиви, за да се установи какъв е процентът в този случай.

– Какво възнамерявате да промените в института, какви цели и задачи сте си поставили?

– За мен има една дума, която очертава най-важното занапред – доверие. Трябва да си върнем доверието в институцията в очите на нейните потребители. Има критики, които свързват статистиката било с политиката, било с някакви други процеси, но…

– Дойдохме си на думата: имало ли е някога натиск върху НСИ да „напомпва“ или да занижава определени данни – брутен вътрешен продукт, инфлация, безработица? Това са ключови показатели и на базата на някои от тях се прави бюджетът.

– Статистиката поне след 1990 г. не е била политически обвързана. Даже обратно, нашият труд е неглижиран при формирането на политики, т.е. те да се изграждат върху обективна информация. Поне в моя съзнателен професионален живот никога не съм бил подложен на какъвто и да е натиск. Трябва да се проумее, че никак не е лесно едно число в статистиката да се манипулира, даже е много рисково занятие. Информацията е продукт на 1000 входни точки, едно число се формира от още 100. Не може всички те да се нагласят така, че да показват ръст на БВП 1% вместо 0,8, например. Може би някой си представя, че статистиците си седят на бюрото, драскат числата във финалната таблица и я запълват с нови. Не е възможно – правят се съпоставки във времето назад и тогава подмяната моментално ще лъсне.

– Имахте някои много забавни гафове – бяхте изкарали, че българинът е баровецът на Европа и харчи над 2000 евро за ваканции, повече от французите. За други примери сещате ли се?

– Точно този пример бих използвал като добра илюстрация за това, което си говорихме за манипулациите. Как разбраха хората, че това е грешка? Именно защото числата се открояват от нормалните тенденции и закономерности. В случая беше чисто техническа грешка – случва се да се измести десетичната запетая, да се смени мерната единица от хиляди на милиони. Сигурно имаме и други гафове в практиката, но ми прави впечатление и нещо друго – интерпретациите в пресата на една и съща информация. Ние пускаме едно прессъобщение и после чета разнопосочни заглавия. Това малко ми напомня на вица, в който Рейгън побеждава на боксов мач Брежнев, а съветската преса отразява: „Леонид Илич беше втори, а Рейгън – предпоследен.“

– Така е, едно число подлежи на различно тълкуване. Но и за статистиката има много вицове. Класиката е, че когато един яде свинско, а друг – зеле, то средностатистическият българин яде свинско със зеле…

– Този виц най-вероятно е измислен от статистици. И ние имаме чувство за хумор, пък сме и самокритични. Един от любимите ми е, че статистиката е като бикините – показва много, но скрива същественото. Разбира се, това е в рамките на шегата. Тези, които понякога изкривяват данните, са източниците на информация, или както ние ги наричаме „респонденти“. Те задължително се избират на случаен принцип. Попадаме и на богати, и на бедни, колко – зависи от тяхното присъствие в генералната ни съвкупност. С тази извадка трябва да възпроизведем цялото население и да направим извод, който да е общовалиден. Поня-кога обаче респондентите може целенасочено да ни подведат по някаква причина, да откажат да дадат информация или да участват в проучването и т.н.

– Как статистиката може да компенсира това?

– Тук влиза в действие законът за големите числа. Той неутрализира различни отклонения в едната или другата посока и в края на краищата остава централната тенденция, която дава закономерността. За нас основният бог е средната величина. А тя е нещо, което не е задължително да притежава всеки един или дори някой от нас. Средният бюджет в нашите публикации не може да съвпадне с вашия личен бюджет. Средният българин реално не съществува, той е имагинерна величина. Но той ни дава възможността да сравняваме във времето и в пространството и да правим изводи. Това всъщност е ценното. А какъв е интересът да има стъкмистика? Едни може да искат инфлацията да бъде по-висока, за да се облекчават кредитите. Други пък имат политически интерес да е по-ниска. Е, за кое от тях да се споразумеем? Ние си вършим работата и съвсем добросъвестно събираме числата.

– Дори и нереален, какъв все пак е средният българин?

– Сложно е с няколко думи да се нарисува портретът му. Надали ще ви изненадам, ако кажа, че той е най-бедният, че е най-застаряващият (но все още не е най-старият). Раждаемостта не му е първи приоритет, има изоставане в здравната и битовата си култура. Все още има много жилища, които нямат централен водопровод и канализация.

– А колко е средната възраст?

– Отива към 44 години. Размерът на едно поколение е от порядъка на 27-28 години. За толкова време то се сменя. Ако населението е със средна възраст 44 г., е видно, че то не се обновява. Хората в нетрудоспособна възраст се увеличават. Доверието в нашето образование е разклатено и младите отиват да придобиват знания в чужбина. От друга страна, продължава процесът на миграция. Така или иначе много висококвалифицирани кадри изтекоха навън, тези процеси не могат и не бива да бъдат задържани. Но е въпрос на дългосрочна стратегия тези хора да бъдат обгрижвани, приласкани, да им се дадат някакви стимули, за да се върнат и да приложат знанията и уменията си в България. Според мен проблемът с миграцията е политически управляем, просто трябва да се обърне повече внимание на нашите сънародници в чужбина.

– Сетих се за прословутия роял, който бяхте сложили в потребителската кошница.

– Роялът или някоя друга луксозна вещ присъстват именно заради принципа за отразяване на цялото многообразие. Трябва да се подчертае, че те участват със съответното средно тегло в бюджет на едно домакинство. Например, ако на 100 домакинства има един роял, значи това ще бъде 1 на 100 като тегло в домакинския бюджет на средното домакинство. Всяка година стоките в кошницата се сменят. Бяха включени и самолетни билети до определена дестинация, което също правеше впечатление и хората се хващаха за него.

– Има прогнози, че ако се запазят сегашните тенденции на раждаемост, смъртност и емиграция, някъде през 2100 г. ще се роди последният българин на територията на страната. На ръба на демографска катастрофа ли сме?

– Не мога да разбера защо непрекъснато се повтарят едни и същи числа за най-високата смъртност, за най-ниската раждаемост и т.н. Зад тези неща има съвсем реални тенденции, които съществуват от десетилетия и тук няма сензация. Раждаемостта не се променя за една година. Тя се формира от поколенченски изменения отпреди 50 години. В интерес на истината, в момента раждаемостта в България е на средноевропейско равнище. Всъщност по-коректно е да кажем плодовитостта, защото това са различни показатели. Плодовитостта е броят на децата, родени от една жена, и тя е най-точният измерител. Заради възрастовата структура на населението обаче имаме нисък коефициент на раждаемост. Броят на жените във фертилна възраст между 15 и 50 години непрекъснато намалява. За демографска криза се говореше още през 90-те години на миналия век. Но аз вярвам, че населението на една държава има своите възстановителни сили да организира себе си в името на оцеляването. За мен не е притеснителен броят на населението – вижте колко малки държави съществуват в Европа – Словения, Люксембург и т.н. Броят не ги застрашава. Да се казва, че през 2100 г. последният българин щял да затвори вратата, е несериозно. Друг е въпросът какво ще бъде това население тогава като възрастов, етнически, полов състав.

 

Източник: в-к Преса

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Публикуван за обществено обсъждане е проект на Закон за българския жестов език

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории