Шест начина да направите уеб сайта си достъпен

Интернет не e услуга подходяща за всички, колкото и да не ви се вярва. В мрежата има много уеб сайтове, чиито дизайн не е достъпен за хората с различни увреждания. Това може да изглежда като една малка и незначителна подробност за някои, но тя всъщност увеличава значително ползваемостта на даден уеб сайт, което от своя страна увеличава потенциалните му реализации.
От чисто търговска гледна точка, сайтовете които не са адаптирани към хората с увреждания не се посещават от една огромна част потребители. Според официалната статистика, по света има около 1 милиард човека с увреждания, а в допълнение към тях има и една друга голяма потребителска група – застаряващото население. За хората със зрителни увреждания, затруднения в ученето, загуба на слуха и други има десетки уникални предизвикателства зад всеки URL. Ако се постараете да направите сайта си да изглежда „по-приятелски“ за тях, ще постигнете успех.
Някои от най-естествените признаци на стареене, като например загубата на сензорна острота на зрението, намаляването на способността за умствена обработка на информацията и влошаването на двигателните умения въздействат на начина, по който възрастните хора взаимодействат с технологиите.
Според анализаторите от Mashable създаването на сайт за хора с увреждания е много по-просто, отколкото може би си мислите. Ако вашият сайт не е достъпен за всички, от това може да пострада бизнесът ви. Така че е добре да се вслушате в съветите на специалистите ако искате да увеличите посещаемостта на сайта си.

1. Използвайте ALT тагове
Когато посочите с мишката си над изображение на интернет страница, има малки думи, които се появяват. Това са ​​ALT тагове. За някой, който е с увреждане на зрението и използва екранен четец (софтуерна програма, която чете текста в един уеб сайта на глас), ALT таговете са единственият начин потребителят да узнае какво представлява изображението. Затова трябва да погледнете на ALT таговете сериозно и да ги използвате като възможност да опишете точно и сбито образа. Ако това е снимка на човек, напишете името на лицето. Ако е обект, използвайте няколко думи да го опишете (например, ако снимката представлява купчина тухли, използвайте ALT текста „купчина тухли“).

2 Създаване на субтитри
Ако вашето уеб съдържание включва видеоклипове, опитайте се да осигурите субтитри. Популярни видео хостинг сайтове като YouTube имат инструменти, които позволяват на потребителите да добавят субтитри на техните клипове. Като цяло, създаването на възможност за субтитри на видео съдържанието е невероятно полезен ресурс за потребителите.

3. Слагайте точки в съкращенията
Дизайнерите препоръчват при кодиране в HTML да се използват точки след всяка буква в едно съкращение. Например, ако публикувате новина за скандала с Корпоративна Търговска Банка и искате да изпишете съкращението „КТБ“, трябва да го напишете като „К.Т.Б.“. Причината за това е, че софтуерът, който „чете“ текст на екрана няма да произнесе съкращението буква по буква ако не поставите точките, а ще се „опита“ да го прочете като дума, което в някои случаи може да попречи на потребителя да разбере за какво точно става дума.

4. Опишете линковете
При вграждането на линк в една новина е по-полезно да се опише връзката, а не просто да се каже на читателя „кликнете тук“. Например, по-добре е да напишете описания като тези: „За да научите повече за технологиите, разгледайте раздела за ‘Новини от света на технологиите’“ или „За да научите повече за технологиите, натиснете тук“. Освен това, когато е възможно трябва да подчертавате думите или фразите, които са линкове към други страници или уеб сайтове, а не разчитайте само на цветен контраст между текстта, който е линк и останалия текст. По този начин, един потребител, който е далтонист ще може да намери веднага линковете без да се налага да минава върху текста с курсора на мишката.

5 Използвайте контрол на цветовете
Практикуването на интелигентен избор на цветове е полезно за всеки уеб сайт. Избягвайте използването на два или повече крещящи цвята и внимавайте за използване на жълто, синьо и зелено близо един до друг, тъй като тази комбинация прави възприемането на образа особено трудно за потребители, които са далтонисти. Най-добрата практика е черен текст на бял фон, защото това прави текста по-лесен за четене.

6. Увеличаване на зоната за кликване в линковете
Увеличаване на зоната за кликване в линковете може да изглежда като една малка и незначителна подробност за някои, но тя всъщност увеличава значително ползваемостта на вашия уеб сайт. За потребители с двигателни проблеми е много трудно да изберат линкове, които са ограничени в малки изображения затова се постарайте да осигурите по-широк диапазон на действие при кликане върху линкове.

 

Източник: digital.bg

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Светла Григорова, която работи, за да дарява надежда на хората в нужда 

Община Кюстендил набира служители и потребители за Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Закрива се домът за деца, лишени от родителски грижи „Таню Войвода“ в Асеновград

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории