Българите са неудовлетворени, но принципно щастливи хора

На 20 март се отбелязва Световния ден на щастието, обявен с резолюция на Организацията на обединените нации (ООН) приета на 28 юни 2012 г. В посланието си по случая генералният секретар на организацията Бан Ки-мун заявява, че именно щастието е „в основата на човешките желания“, но изразява съжаление, че „базовото материално благосъстояние засега е недостъпно за прекалено голям брой хора, които живеят в крайна бедност“. „Щастието може да има различно значение за различните хора. Всички обаче можем да се обединим около идеята, че то означава да работим за край на конфликтите, бедността и други тъжни обстоятелства, в които са принудени да живеят толкова много хора“, каза още Бан Ки-мун.

Според последното проучване на ООН по фактора „щастие“ от края на миналата година България е на 144-то място от 156 изследвани страни. Британското издание „Икономист“ дори определи родината ни през 2010 година като „най-тъжното място на света“.

 

„Българите са неудовлетворени, но принципно щастливи хора“,
коментира д-р Маргарита Бакрачева от Института по психология при БАН, член на Международната асоциация за психоаналитична аз-психология, на Съюза на учените, Асоциацията за психично здраве и Дружеството на психолозите в България.
„Да сме в дъното на таблиците се дължи на начина на измерване, който на базата на един-два въпроса съпоставя различните държави, без да се отчита народопсихологията. Възниква въпросът дали жителите на САЩ например, на които не им минава през главата да кажат, че се чувстват зле, реално са толкова щастливи, колкото се преструват“, обяснява д-р Бакрачева.
Изследването на ООН за щастието показва отношението на хората към страната, в която живеят. Сред критериите за оценка са продължителността на живота в добро здраве, възможността да разчитаме на близкото си обкръжение, субективната свобода да взимаме решения, щедростта, реалният БВП на глава от населението, корупцията.
„Повечето хора у нас не очакват осезаеми промени през следващите 5 години и е логично отговорите да са негативни. Това обаче е свързано с неудовлетвореността от живота, а не с щастието. Картината би била по-различна, ако разграничим въпросите“, пояснява Маргарита Бакрачева.
Щастието е здраве и любов, но удовлетвореността зависи от държавата
Докато удовлетвореността от живота се измерва спрямо външните фактори като семейство, пари, кариера, успехи, то преобладаващите отговори за щастието не включват „парите“. На първо място е здравето, следвано от любов, приятели и усещания. То е и сферата, в която смятаме, че можем сами да допринесем да се чувстваме щастливи, смятат експертите.
„Накратко щастието е здраве и любов, докато удовлетвореността и благополучието силно зависят от рамката на държавата и от конкретните лични фактори“, казва д-р Бакрачева.
„Трикът е да се осъзнаем, че сме щастливи сега, а не да си мислим, че ще бъдем, само когато имаме нова кола или по-добре платена работа“, допълва Константин Драгов, инструктор на международната образователна и хуманитарна фондация „Изкуството да живееш“, която е със специален консултативен статут към Икономическия съвет на ООН и сътрудничи със Световната здравна организация.
Щастието като държавна политика
Щастието е заложено като основно човешко право в конституциите на Япония и Южна Корея. В Бразилия сенатор Кристофан Буарке е внесъл предложение в основния закон на страната да бъде добавено, че „социалните права са есенциални за щастието“, информираха от бразилското посолство у нас.
Хималайското кралство Бутан пък е първата държава в света, която има Министерство на щастието още от 70-те години на миналия век, припомнят британските издания „Гардиън“ и „Телеграф“. Институцията измерва индекса „Брутно национално щастие“, което за бутанците означава да опазват околната среда, да живеят природосъобразно, да съхраняват автентичната си култура и да имат мъдро управление. БВП на глава от населението в Бутан е близък до българския, но международните изследвания определят бутанците като един от най-щастливите народи в света.
От края на октомври миналата година венецуелците също имат свое „Министерство на щастието“, което да следи за изпълнението на 30 различни социални програми, съобщават от посолството на Венецуела у нас. Целта на „социалните мисии“ е да гарантират основните права на населението и да подобрят живота на хората в неравностойно положение, обясняват от посолството.
Щастливият човек изживява всеки един миг и е отворен към другите
Основната причина да не сме щастливи е стресът, който всеки ден трупаме от негативни емоции на работното място и вкъщи. Както нашето тяло, така и умът ни се нуждае от грижа и пречистване чрез йога, дихателни упражнения и медитация, казва Константин Драгов.
„Щастливият човек е дисциплинираният човек. Самомотивацията е първата стъпка. Следващата е да се отпуснеш, да бъдеш благодарен за това, което имаш и да оставиш природата или Бог да ти даде това, от което имаш нужда“, казва инструкторът на „Изкуството да живееш“.
„Съветвам пациентите си не само да мислят, а и да чувстват. Мислите ни карат да сравняваме, да търсим перспективи, а това повишава стреса и съмненията“, казва д-р Бакрачева. „Когато чувстваме с петте сетива, изживяваме всеки един миг, усещаме вкуса на храната, дори на водата и това ни помага да поддържаме вътрешния си баланс“, допълва тя.
За да сме заредени с добро настроение, експертите съветват да се настроим позитивно, да определяме правилно целите и времето си и да визуализираме себе си след постигнатите успехи. А за да променим света в положителна посока, е достатъчно всеки ден правим по нещо добро за другите, колкото и малко да е то.

 

Източник: vesti.bg

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Публикуван за обществено обсъждане е проект на Закон за българския жестов език

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории