Предстои откриване на Център за майчино и детско здраве и в област Сливен

Общо 693 бременни жени и родители на малки деца от област Шумен са получили подкрепа от медицинските сестри и акушерките на Център за майчино и детско здраве, финансиран с даренията, набрани в рамките на стратегическото партньорство между Пощенска банка и УНИЦЕФ „Най-добър старт за всяко дете“.

През месец декември и януари патронажните сестри на Центъра са направили 1137 домашни посещения в областта. Част от семействата са били посещавани повече от три пъти, с оглед на специфичните им нужди и затрудненията, които изпитват в отглеждането на децата си. Проведени са и 113 консултации по телефона с насоки за грижата за бебето, проблеми при кърменето, захранването или при неспокойно бебе.

Едно от най-важните предимства на домашните посещения, предоставяни от медицинските сестри и акушерки, е индивидуалният подход към всяко семейство. Особено внимание се обръща на хората от уязвими групи – самотни майки, семейства и бременни жени, живеещи в изключителна бедност, както и родители с ниско образование или хора с увреждания. Само през декември и януари по-засилена подкрепа от Центъра са получили 74 семейства от уязвими групи.

„Когато отида в най-бедните квартали или села, виждам че хората са забравени. Нямат достъп нито до лекар, нито до социални услуги. При първите ми срещи с майките, те имат много очаквания към мен – защото аз съм единственият човек, който се е сетил, че съществуват от доста време насам. Винаги ги питам как са, как се чувстват, какво правят. Никой не ги пита за това. Доверието е много важно в моята работа“, споделя медицинската сестра Нуртен, която от самото начало работи в Центъра за майчино и детско здраве в гр. Нови Пазар.

Домашни посещения от медицинските сестри и акушерки на Центъра за майчино и детско здраве съвсем скоро ще бъдат достъпни безплатно и за бременните и родителите с малки деца от област Сливен. До края на юни в областния град ще бъде открит вторият за страната Център за майчино и детско здраве, подкрепен от УНИЦЕФ.

До момента събраните средства по линия на „Най-добър старт за всяко дете“ възлизат на 152 000 лева, като даренията са постъпили от цялата страна. За да се осигури пълна прозрачност на даренията, на сайта на Пощенска банка има специален брояч, който в реално време отразява актуалния размер на събраните средства.

Развиване на мрежа от Центрове за майчино и детско здраве е краткосрочната цел на стратегическото партньорство между Пощенска банка и УНИЦЕФ България. В дългосрочен план целта на партньорството „Най-добър старт за всяко дете“ е изграденият модел да бъде приложен на национално ниво, за да се подкрепят всички родители на малки деца в България.

 

Източник: 24 часа

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Светла Григорова, която работи, за да дарява надежда на хората в нужда 

Община Кюстендил набира служители и потребители за Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Закрива се домът за деца, лишени от родителски грижи „Таню Войвода“ в Асеновград

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории