Служебни министри заговориха за вдигане на осигуровките

Служебните министри на труда и на здравеопазването заговориха по едно и също време за увеличаване на осигуровките. Мотивите на здравния министър Мирослав Ненков и на вицепремиера по социална политика Йордан Христосков са, че с по-високите вноски ще се реши проблемът с хроничния дефицит в двата сектора. Докато Ненков обаче все пак говори и за по-строг контрол на разходите на здравната каса, то Христосков не споменава нищо за реформи в пробойните в пенсионната система – ранното пенсиониране и инвалидните пенсии. Напомняме Ви, че служебният кабинет няма реални правомощия за промяна на осигурителната система.

Пред бТВ на 27 август Христосков допусна, че осигуровките за пенсия и за безработица може да се увеличат с 1-2% от 2015 г. Според разчетите на НОИ осигуровките ни трябва да се вдигнат със 7.3%, за да се балансират приходите и разходите в бюджета на общественото осигуряване. Разчетите са правени преди служебния кабинет, но пак се завъртяха заради консултативния съвет по оптимизиране на осигурителната система, който възобнови работа. „Евентуално можем да говорим за увеличаване на осигуровките във фонд „Пенсии“ и фонд „Работна заплата“ в размер на 1-2%. Но никой не е мислил да увеличава осигуровките със 7.3% веднага и сега. Това е смешен плач на работодателите“, коментира пред бТВ Христосков. Той даде за пример фонд „Безработица“, в който би се постигнал баланс между приходите и разходите при увеличение на вноската с 1%. „Със сегашното ниво на тази вноска, което е 1%, не биха могли да се изплащат обезщетения за безработица на над 100 хиляди души, без да има ограничения в размера“, подчерта вицепремиерът. Ако преди обезщетението беше фиксирано, сега зависи от това на какъв доход се осигурява съкратеният за 15 месеца назад.

Здравният министър не се нае да съобщи конкретен процент, с който трябва да бъдат увеличени вноските за здраве. „Системата има нужда от още пари. Откъде да дойдат те е въпросът. Дали от увеличаване на здравната вноска, дали с издължаването на това, което държавата дължи на системата на здравеопазване, като казвам системата, имам предвид здравната каса, или да се прецизират разходите. Всичко това трябва да заработи едновременно и нищо не може да стане в тия два месеца“, каза Мирослав Ненков пред БНТ. За вдигане на вноската за здраве се заговори и при кабинета „Орешарски“. Тогава здравният министър Таня Андреева обяви, че вноските трябва да се увеличат от 8 на 9%, но до дебат по същество не се стигна.

КРИЗА

Ненков отново повтори на 27 август, че актуализацията на здравния бюджет с 225 млн. лв. ще стигне на касата за 2 месеца, но не и до края на годината. Според министъра броят на болниците у нас е голям, но въпреки това не е лесно да се премахнат по-малките между тях, тъй като изпълняват важна социална функция. Той заяви още, че няма болници, които да са заплашени от затваряне заради липса на средства. „Такава е спецификата на финансиране, че ако една болница работи малко повече, трупа повече дългове“, обясни Ненков.

 

Източник: Сега

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Светла Григорова, която работи, за да дарява надежда на хората в нужда 

Община Кюстендил набира служители и потребители за Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Закрива се домът за деца, лишени от родителски грижи „Таню Войвода“ в Асеновград

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории