Лятна театрална академия за деца в риск 2014 г.

Лятната театрална академия за деца в риск 2014 г., която се провежда за 12 път, ще преведе децата чрез магичните светове на руските приказки и легендите за Василиса премъда, Иван Царевич, баба Яга, Кашчей Безсмъртний и Жар птица. Целта е да се провокират малчуганите в приемането на различни културни модели, разширяване границите на познанието и описването на себе си като личности. Приказният фестивал, който ще се проведе в двора на училището в Широка лъка на 12 юли ще отбележи финала на академията. Програмата на Детския приказен фестивал включва поредица от детски представления и гости артисти от България, Кения, Дания, Холандия и Германия.
Тазгодишната Лятна театрална академия за деца в риск – с. Широка Лъка се провежда от 24 юни до 12 юли и включва работа в творчески ателиета по танци, музика, театър на маските, куклен театър, йога и бойни изкуства с деца в неравностойно положение от домове и социални центрове от Широка лъка, Стара Загора, Пловдив, Девин. Водещи на програмата на тези 70 деца и общо 30 артисти са специалисти, които ръководят творческите ателиета.
Програма “Младежко изкуство” и ателие Работилница за мултимедийна история се провежда в Алибеевия конак в Смолян и въвлича около 30 младежи в неравностойно положение от домове от Смолян, Пловдив, Стара Загора и доброволци от Гоце Делчев, които работят по древната персийска приказка за “Птичия сбор”. Представяне на програмата предстои с мултимедиен концерт на 11 юли, от 20.00 часа, на площада в Стария център на Смолян. Представянето ще започне с концерт на Етно музика от България и Индия в изпълнение на Марина Великова и Стефан Христов и песни от земята на Луо, Кения в изпълнение на Браян, Марига и Барбара, стажанти и обучаващи се в международната програма “Артисти за деца” , Кисуму.ка” в прекрасното изпълнение на Десислава Минчева-Тодорова.
Проектът Лятна Театрална Академия за Деца в риск е ежегодна инициатива на Фондация за култура “Ден Гри”, която под ръководството на театралната режисьорска Елена Панайотова ежегодно събира артисти от България, Европа, Америка и Кения насочили вниманието си към ролята на изкуството в съвременното общество като средство за социална промяна.
Уникалността на проекта е в това, че набляга върху ценностите в изкуството като мост за общуване и чрез артистични подходи обслужва необходимостта от интеграция и идентичност, както и стимулира междуличностна и междуетническа толерантност. Проектът има пълната подкрепа на община Смолян.

 

Източник: Пресцентър на община Смолян

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Светла Григорова, която работи, за да дарява надежда на хората в нужда 

Община Кюстендил набира служители и потребители за Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Закрива се домът за деца, лишени от родителски грижи „Таню Войвода“ в Асеновград

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории