Строителни фирми ще получават стимули за строеж на социални жилища

Социални жилища за бедни може да започнат да се изграждат в цялата страна още от края на следващата година. Такива са плановете на Министерството на инвестиционното проектиране. В момента то разработва нормативната база, която се очаква да е готова до края на годината. Ако бъде приета и се осигури необходимото финансиране, строителството може да започне в края на 2015-а, обясни министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов за „24 часа“.

Иван Данов уточни, че в социалните жилища ще се настаняват хора, които не могат да си позволят пазарните наеми или да си купят свой дом. Те ще са достъпни за младежи, възрастни, инвалиди, семейства с ниски доходи. Наред с тях ще са и представителите на малцинствата, но предимно онези, които работят.

Плановете са социалните жилища да се строят от частни фирми, а държавата и общините да дават безвъзмездно терени. Предвижда се създаването на социален жилищен фонд – не само в София и в градовете, в които има прираст на населението и икономически растеж, но и в други селища.

Жилищната политика в България в последните десетилетия незаслужено е останала встрани от обществено-политическия дебат, заяви вчера арх. Емилия Андреева, директор на Дирекция „Жилищна политика и среда на обитаване“ по време на Кръглата маса по проблемите на социалната жилищната политика в България и ЕС, която се проведе в Нов български университет. Арх. Андреева е категорична, че когато става дума за социални жилища, не трябва да се мисли единствено за социално-слабите прослойки от обществото, а и за голяма част от така наречената средна класа, като младите семейства, например. Тя заяви, че Дирекцията в момента работи по три опорни точки: създаване на регулаторна норма за социалните жилища, създаване на жилищни асоциации и организирането на финансов жилищен фонд, който да събира средства за тяхното изграждане. От думите й стана ясно също така, че предстои създаването на общ информационен портал за социални жилища, който да предоставя на заинтересованите нужната информация и помощ.

 

Източник: 24 часа

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Светла Григорова, която работи, за да дарява надежда на хората в нужда 

Община Кюстендил набира служители и потребители за Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Закрива се домът за деца, лишени от родителски грижи „Таню Войвода“ в Асеновград

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории