“Повече място за изкуство” в столицата

Екипът на София 2019 „изнася“ произведения от фонда на Софийска градска художествена галерия и ги поставя върху билбордове из града. За първи път общинска структура представя произведения на 30 места в София. Нашите усилия са насочени към успешното представяне на София като европейска столица на културата. Тази кауза е изключително важна, защото е гражданска кауза. Проектът „Повече място за изкуство” е именно насочен към хората, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.
Галерията и екипът на София 2019 демонстрира желанието си за откриване и предоставяне на нови територии за изкуството, територии, които са далеч от изложбените зали, и който променят усещането ни за града. Чрез проекта представяме художествения потенциал на София да бъде по-лесно видян от гражданите и гостите на града. Това е и в основата на концепцията „Сподели София” – изкуството и културата на София да бъде споделено с хората.
На 30 билборда са представени произведения от класиците на българското изкуство Рафаел Михайлов, Бенчо Обрешков, Никола Петров, Иван Ненов, Генко Генков, Димитър Буюклийски през средното поколение съвременни български художници Лъчезар Бояджиев, Мариела Гемишева, Правдолюб Иванов, Боряна Росса и Олег Мавромати до най-младите Викенти Комитски, Бора Петкова, Калия Калъчева и Минко Йовчев произведения от различни епохи и създадени с различен подход предлагат едно ново пътуване в забързания градски трафик.
Проектът се реализира с участието на бизнеса. Подобна инициатива за показване на произведения на изкуството в градски пространства на билбордове бе проведена миналата година във Великобритания.

 

Източник: Столична община

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Проект „Родители в заетост“

Ролята на новите технологии в обучението на децата

Обезщетението за безработица ще се изплаща по нови правила

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Закрива се домът за деца, лишени от родителски грижи „Таню Войвода“ в Асеновград

ПОСЛЕДНИ

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Деинституционализацията на пълнолетни лица с увреждания продължава

Коледен базар на социални предприятия в Народното събрание

Еднократна помощ за енергия и отопление

Категории