16.07.21 г.

Сдружение „Социален център Бургас“ работи по създаването на наръчник „Шарена книга“, в който ще бъде представен натрупания опит при дигиталната работа с потребителите на социалната услуга по време на пандемията с коронавирус. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Агенцията за хората с увреждания.

В тази книга ще се дават насоки за работа с хора с увреждания в условия на криза, основаващ се на опита натрупан от Социалния център по време на пандемията и въведените ограничения за ограничаване на разпространението на COVID – 19. Предложените варианти и обясненията към тях могат да са от помощ за работещите в социалните услуги за хора с увреждания.

„Проведени са 58 занимания в продължение на 3 месеца, в които са участвали 18 потребители през платформите Facebook и Zoom. Темите бяха на различни – от разговори за здравето, през разглеждане на стари снимки на Бургас до споделяне на различни техники за боядисване на яйца за Великден и др.“, съобщи управителят на сдружението Марионела Стоянова.

През отминалата 2020 г. от сдружението периодични са организирали поставяне на логически задачи, музикални дни, в които чрез предмети са възпроизвеждани музикални звуци,  организирали са онлайн забавления, като целта е била потребителите на Центъра да са активни и да не се почувстват изолирани.

„Изданието ще бъде прецизирано, редактирано и тогава издадено със снимки и текстове, като ще бъде включена и още любопитна информация като готварски рецепти на потребителите от Център, както и стихове и есета написани от младежите с уреждания“, разказва Марионела Стоянова.

„Шарена книга“ се посвещава на десетия рожден ден на сдружение „Социален център – Бургас“, който е през тази година. Проектът е на стойност малко над 4 хиляди лева и се финансира от Агенцията за хора с увреждания.