Социална манипулационна разкриват в Димитровград

По разкриването на социална манипулационна работят в община Димитровград. Това стана ясно на кръгла маса на тема „Достъпът на уязвими групи до здравната система“. От манипулационната ще могат да се възползват социално слаби и здравно неосигурени лица. Все още не е ясно колко ще струва инициативата, но предварителните очаквания са за около 30 000 лв. годишно. Парите обаче първо трябва да бъдат заложени в общинския бюджет за 2015 г.

Целта на кръглата маса бе да фокусира общественото внимание върху въпроса за доболнична помощ на здравно неосигурени лица и да предложи концепция за това как проблемът може да бъде разрешен.

Събитието се организира по проект на сдружение „Ларго“ – Кюстендил и бе открито от областния управител Кадир Исов. В срещата участваха представители на общини и институции, които дадоха своите предложения. СоциалниСвоята концепция представиха председателят на сдружението Сашо Ковачев и консултантите Ваня Григорова и д-р Станимир Кискинов. Те обясниха, че има поне два начина, по които да се разреши проблема със здравнонеосигурените в България, които са над 2 млн., а от тях трайно безработните са 460 000. Д-р Кискинов посочи, че има държавен фонд с 5 млн. лв. годишно за неосигурните, който обаче не се разходва ефективно. От сдружението предлагат с остатъка от фонда да бъдат разкрити специални кабинети за здравнонеосигурени. Друг вариант е това да стане от общините, които могат да кандидатстват и за европейско финансиране.

Идеята е в социалните манипулационни да се предлага пакет от минимални услуги годишно. В тях се предлага да влизат: един първичен и два вторични общомедицински прегледа, рентгенография на бял дроб и сърце или на опорно-двигателния апарат, лабораторно изследване на пълна кръвна картина, преглед от специалист – по преценка на лекуващия лекар, извършване на общи медицински манипулации – поставяне на мускулни и венозни инжекции, превръзки.

През миналата година 640 са неосигурените пациенти, преминали през МБАЛ „Хасково“. От началото на годината пък 88 са подали заявления за подпомагане от социалните в община Хасково, от които 67 са одобрени.

От сдружението ще проведат информационната си кампания в 10 града, като Хасково бе първият от тях.

 

Източник: http://haskovo.info/

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории