Социални и икономически мерки за справяне с последствията от кризата ще се предлагат до края на годинатаВ сутрешния блок на БНТ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева говори за социално-икономически мерки за справяне с последиците от кризата заради разпространението на COVID-19. Във връзка с мярката 60/40 тя заяви, че за определени сектори процентът на принос на работодателя може да бъде променен. По отношение нивата на безработицата министърът съобщи, че се наблюдава намаляване на регистриращите се. Търсене на хора има в секторите Здравеопазване (немедицинските специалности), Социални услуги, Производство на храни, Транспорт и логистика, както и в селското стопанство.

Министър Сачева увери, че плащанията към хората с увреждания, пенсионерите и социално слабите са гарантирани и там не предстоят никакви промени. Няма да се отлага и индексирането на пенсиите от 1 юли.

Деница Сачева, министър на труда и социалната политика: Социални и икономически мерки ще се предлагат непрекъснато, вероятно до края на годината, защото последиците от кризата няма да бъдат толкова бързо преодолени, ще бъде нужно време.

Цялото интервю може да гледате ТУК.

Източник: БНТ, 12.05.2020 г.