Според социалния министър трябва да се криминализира неплащането на осигуровки

Служебният министър на труда и социалната политика Йордан Христосков ще предложи отново да бъде въведено криминализиране на неплащането на социалните осигуровки. В сутрешния блок на БНТ той каза, че неговите впечатления са, че данъчните се съсредоточават повече върху събираемостта на данъците, а не толкова на осигуровките.

Вицепремиерът съобщи, че Консултативния съвет по пенсионна реформа ще изготви различни варианти, които ще бъдат предложени на следващото правителство. В съвета има експерти, а не политици, за да не се политизира темата, каза Христосков. Именно пред Консултативния съвет той ще предложи криминализиране на неплащането на осигуровките.

По оценка на служебния министър през тази година заложените приходи от здравни и социални осигуровки ще бъдат изпълнени, макар и с малък дефицит при социалните осигуровки. „Има обаче резерви, защото всички изследвания показват, че сивата икономика е над 30%“, каза още той.

Йордан Христосков ще коментира резервите при събираемостта на осигуровките с директора на Националната агенция по приходите. Неговите впечатления са, че данъчните се съсредоточават повече върху събираемостта на данъците, а не толкова на осигуровките.

По думите му едно от добрите неща, които е свършило правителството на Пламен Орешарски, е въвеждането на швейцарското правило за осъвременяване на пенсиите. Според него увеличаването на възрастта за пенсиониране трябва да бъде обмислено внимателно и да има предсказуемост на действията, а не да се случва автоматизирано. Един от факторите за увеличаване на възрастта е прогнозата за увеличаването на продължителността на живота.

Даваме си ясна сметка, че за два месеца и половина не можем да свършим много съществени неща и да преобърнем негативните тенденции, но можем да дадем старт за едно по-добро начало, каза служебният вицепремиер.

Служебното правителство ще обмисли коригиране на енергийните помощи, ако цената на тока бъде повишена по-рязко от очакваното от 1 октомври, каза още Христосков.

 

Източник: novinite.bg

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Светла Григорова, която работи, за да дарява надежда на хората в нужда 

Община Кюстендил набира служители и потребители за Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Закрива се домът за деца, лишени от родителски грижи „Таню Войвода“ в Асеновград

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории