На 25 февруари в Бургас се проведе поредна среща за обсъждане на Закона за социалните услуги. В срещата участваха министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, заместник-министърът Зорница Русинова, изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Румяна Петкова, заместник-кмета на Община Бургас Йорданка Ананиева, както и социални работници, представители на неправителствени организации и хора с увреждания.

Деница Сачева каза, че темата за социалните услуги се използва за политически цели. „Това не е тема, с която се сваля правителство, а с която се разрушава обществото“, подчерта министърът и добави, че възможността хората да правят добро не трябва да се губи заради страхове.

Според нея социалната система има проблеми, включително с качеството на социалната работа, и припомни, че до края на годината МТСП ще представи проект на стратегия за човешките ресурси в системата.

„Събрали сме всички мнения по Закона за социалните услуги и сме ги изпратили в Народното събрание. Предложихме да се събере работна група от юристи по семейно право, които да ги разгледат и да предложат законови промени“, каза министърът. Тя увери присъстващите, че правителството никога не е водило антисемейни политики. „Винаги сме работили и с биологичното, и с разширеното семейство. Извеждането на деца е крайна мярка. Дори тогава работата с биологичните семейства продължава, за да бъдат реинтегрирани децата в семействата им“, обясни министър Сачева.

По време на посещението в Бургас Деница Сачева информира, че близо 30 млн. лв. по ОП „Развитие на човешките ресурси“ ще бъдат вложени за изграждането на центрове за интегрирани социално-здравни и образователни услуги, като целта на МТСП е да бъде изграден поне по един такъв във всеки областен град. „В момента съществуващите центрове за интегрирани услуги са 66. Те са приоритет в новия програмен период“, допълни министърът.

Източник: МТСП, 25.02.2020 г.; АСП, 25.02.2020 г.; БНР, 25.02.2020 г.

Повече може да научите ТУК.