Срив в осиновяванията и бум на отглежданите от приемни семейства деца отчита Агенцията за социално подпомагане през 2014 г. За цялата 2014 г. в страната са осиновени само 672 деца. Толкова малко осиновявания не е имало от 2006 г. насам, когато децата са били 634, сочат данните на социалните служби, цитирани от „24 часа“. В същото време два пъти повече малчугани, вписани в регистрите за осиновяване, са били дадени на приемни родители.

Според отчета на АСП за миналата година в приемни семейства са били настанени 1279 деца. Това е нарастване 10 пъти от 2009 г., когато за първи път вписани за осиновяване деца започнаха да се дават за временно отглеждане.

Сривът в осиновяванията е довел и почти до изравняване на децата, намерили ново семейство в страната, и тези, които са били осиновени в чужбина. Броят на децата, осиновени зад граница през 2014 г., е бил 472 – само с 200 по-малко от тези в България. В предни години децата, осиновявани у нас, са били около два пъти повече от тези зад граница, показва сравнение между данните на Агенцията за социално подпомагане и тези на Министерството на правосъдието, което издава разрешения за международните осиновявания.

Няколко са причините за намалелите осиновявания, твърдят неправителствени организации, които следят сектора.

Първата била промените в Кодекса за социално осигуряване, които дадоха по-голям отпуск по майчинство за осиновителите на деца от 2 до 5 години в сравнение с осиновителите на бебета. Получило се така, че осиновителката на бебе не може да ползва пълните 2 г. майчинство.

Освен това държавата стимулирала приемните семейства за сметка на осиновяването, тъй като за тази услуга се отделят бюджетни средства, има финансиране и по европроекти.

Българските кандидат-осиновители поставят много предварителни условия за детето, което биха осиновили, и това забавя процеса, коментираха от Агенцията за социално подпомагане. Като правило българските семейства, които искат да осиновят дете, изявяват предпочитания то да е на ниска възраст, по възможност бебе. Освен това трябвало да е с български произход. Ако все пак било от смесен, “да няма типично изразени черти, характерни за ромския етнос”. Допълнително българите не желаят да осиновяват деца със здравни проблеми.

 

Източник: dir.bg

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Коледен базар в Ловеч

Гинка ЧАВДАРОВА: Трябва да разплатим 3 млрд. лв., а кабинетът е оглушал

ГАЛЯ ЦВЕТАНОВА, КОЯТО НИ ДАВА ФОРМУЛАТА ЗА КАЧЕСТВЕНИ СОЦИАЛНИ УСЛУГИ

База данни за хора с увреждания в Евростат

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

ПОСЛЕДНИ

Ден на отворените врати по НПЗХУ

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Социална градина „Грижовник“ отвори врати в Бургас

Първо заседание на Консултативен експертен съвет по проект на АСП

Категории