Станимира Георгиева създава социално предприятие „Шоколадова фабрика Станимира“, което събира в едно подкрепата към уязвими групи хора и създаването на приказен шоколад. От нея можем да научим много за шоколада, за целите, които си поставяме и за важните неща в живота. Тя вярва, че ние, хората, можем да правим и можем да бъдем каквото искаме, с непоколебима вяра, с цел за добро, прилагайки законите на любовта. Устремена, чрез работата си да създава стойност, радост, вдъхновение, използвайки всички знания и умения, придобити досега, си е поставила за цел да продължи и в още по-широк аспект да подпомага проекти със социална насоченост, особено в трудовата заетост на лица с интелектуални затруднения и в неравностойно положение.  В тазгодишното издание на Националните годишни награди на НАСО „Айс Оупън“ спечели  специална награда за изграждане на успешен модел на социално предприятие. В това интервю Станимира Георгиева споделя тайната на успеха и следващите стъпки в работата на социалното предприятие:

Г-жо Георгиева, социално предприятие „Айс Оупън“ спечели специалната награда на НАСО за изграждане на успешен модел на социално предприятие. Какъв път извървяхте, за да постигнете това признание?

За нас е радост и чест да получим това признание от НАСО за дейността ни. Знаем, че модели на успешен бизнес със социална кауза се изграждат и осъществяват с много планиране, последователна и надграждаща работа, с постоянно обучение и прилагане на добри и често иновативни практики. Пътят ни е дълъг и той не свършва дотук. Бих казала той е една пространствена спирала, като по четвъртото  измерение – времето измерваме нашия напредък. Партньорствата с фондации и бизнес организаци, базирани на доверие и подкрепа за постигане на устойчиви общи цели, са най-стабилната основа в нашия път. Започнахме с една идея, с много вдъхновение, бизнес план и вървяхме стъпка по стъпка напред с подкрепа на много приятели, на които сме безкрайно признателни.

Успехът ни е амалгама, подхранвана непрестанно от силния дух  и самомотивация на колегите ни, с които заедно израстваме. Не забравяме, че най-успешен е онзи, който е гъвкав и приспособим към новите и различни условия в средата на същетвуване. Продължаваме да следваме целите си в изпълнение на нашата мисия и визия, като в центъра на всяка наша дейност са нашите корпоративни ценности.

Разкажете накратко за работата на „Шоколадова фабрика – Станимира“ и спортните благотворителни събития, които реализирахте през последната година?

Шоколадова къща “Станимира“ Stanimira Chocolate House е бранд на „Айс Оупън“ ЕООД  https://eyesopen-bg.com/ и е социално предприятие, регистрирано в България с основни дейности производство на ръчен шоколад и управление на спортни благотворителни събития. При нас млади хора с увреждания работят и развиват трудови умения. Целта ни е да им дадем възможност за развитие, да променим нагласите на хората и да намалим риска от социално изключване. Мисията ни е създаване на условия за професионална интеграция и социално включване на хора от уязвими групи в сферата на социалната икономика, като им се предоставя възможност за включване в устойчива заетост. Заедно създаваме изящни шоколадови продукти. Тази година добавихме редица успешни онлайн събития, дегустация на шоколад и корпоративни тийм билдинги с голям успех. Въведохме по предложение на колежката ни Ралица Станева  иноватител инструмент в производството си за комбинация на вкусове базиран на научни изследвания, проведени във водещи университети и лаборатории в областта на хранително-вкусовата индустрия. Създадохме нови рецепти и получихме отлична обратна връзка от доволни клиенти. Интегрирахме  много от процесите в работата в модерна ERP система. Проведохме редица вътрешни обучение за професионално развитие. Направихме нов тригодишен план и започнахме изпълнението му.

Маратонът на приятелството „Плевен“ и 1000 Balkan Charity Challenge и FunRunKida са спортни събития с благотворителна цел, които Айс Оупън EООД организира заедно с партньори – фондации, НПО-та, спортни клубове, общини и бизнес организации през последните 7 години. Тазгошният 7-ми Плевенски маратон на приятелството, осъществен в партньорство с НАСО беше изключително успешен. Каузата на Маратона на приятелството Плевен 2021 беше в помощ на хората с различни възможности. Те са интегрална част от нашето общество с равни права. Набраните средства от дарения използваха за адаптиране основна зона в Плевен към техните потребности. Със съдействие на Община Плевен се проучиха нуждните и скоро ще се поставят устройства за звукови светофари на централно, оживено кръстовище. 7-мият Плевенски маратон на приятелството 2021 се превърна в истински празник на града. С богатата си спортна и културно-музикална програма събитието привлече малки и големи не само от град Плевен . Деца от Българската Асоциация за хора с интелектуални затруднения в Плевен   активно участваха в кросовете на FunRunKids, в забавните игри на PARK+  и като доброволци. Те бяха много горди от своите постижения и принос.

Състезанието за пореден път затвърди името си „Маратон на приятелството“, като привлече повече от 530 участници от 16 държави – Афганистан, Австралия, България, Великобритания, Гана, Индия, Ирландия, Кипър, Мароко, Непал, Пакистан, Румъния, Русия, Съединени Американски Щати, Украйна,  Южна Африка.

Събитието беше открито с писмо от посланика на Съединените американски щати в България Нейно Превъзходителство Херо Мустафа. На церемонията по откриването и награждаването участваха Първият секретар на Британското посолство в София г-н Андрю Френч, г-жа Аурелия Домнитеану, Съветник в посолството на Република Румъния в София, Зместник-Кметът на града – г-н Стефан Милев, Регионалният експерт от Министерството на младежта и спорта г-н Атанас Кършев, представителят на румънската група Раду Преда, който изпрати съобщение и връчи специални подаръци на Община Плевен от легендарния румънски бегач Илие Рошу, избягал над 100 маратона в Европа, тичайки с три знамена – румънското, европейското и знамето на всяка държава. В речтта си 71-годишната Бойка Арсова, която за шести път бяга 42K в Плевен каза: “Тук на старта всички сме равни. На финала всички сме победители”.

Тази година отбелязахме 7-ото издание на Плевенския маратон със специално благотворително събитие Park +, което се фокусира върху разнообразието и приобщаването на училищата, развлекателните дейности и други аспекти на ежедневието. Неразделна част от маратона е благотворителното състезание FUN RUN KIDS, насочено към популяризиране на здравословния активен начин на живот и включването на хората с увреждания. Нашият ангажимент е да помогнем на децата и възрастните с увреждания да живеят живота си „без ограничения“.

Събитието се организира от водещи социални предприятия и фондации: “Eyes-Open” Ltd, “Maria’s World” Foundation, National Alliance for Social Responsibility заедно с Bulgarian Athletic Federation, Athletic club Fenix 2004 , Municipality of Pleven, в партньорство с  “Social Future” Foundation, Elite Running Romania, Bulgarian Association of People with Intellectual Disabilities в Плевен, Authism today, JA Bulgaria и други. Вярваме, че с това събитие правим добро и даваме радост, надежда и мотивация.

Какъв е успешният модел за създаване и функциониране на социално предприятие, което да отговаря едновременно на нуждите на работещите служители в него и крайните клиенти?

Мога да споделя ние какво правим: В нашия автентичен бизнес споделяме мнението си и отстояваме нашите ценности. Бизнесът ни е ориентиран към служителите с фокус към създаваме на приемствена и подкрепяща среда, подходяща за развитие на талантите и разгръщане на потенцияла им. Бизнесът ни е мрежов, ориентиран към партньорите и с фокус да предоставим на клиента най-полезната и нужна услуга с добавена стойност и с посноянни иновации. За мен този модел се отнася за абсолютно всеки бизнес, защото всичко е свързано с решаване на проблемите на клиентите, предвиждане на техните нужди, улесняване на живота на хората. И разбира се, да добавим радост и сладост. Вярваме, че ние всички сме част от Цялото, не може да живеем като отделени клетки от целия организъм, всички сме свързани и всека допринася за прогрес и благоденствие на обществото ни.