27.05.21 г.

Програма за детегледачи за деца с аутизъм стартира с подкрепата на Сдружение „Аутизъм днес“ и УНИЦЕФ. В помощ на децата с аутизъм и техните семейства Сдружение „Аутизъм днес“ започва работа преди повече от десетилетие, когато е разкрит първият център за деца с подобни затруднения в София, след което е разкрит и в Плевен. Към момента са в процес на подготовка още три центъра във Враца, Бургас и още един в столицата.

“Пренесохме терапията, която има стойност на лечение в България – поведенческа терапия. Това беше моя мечта в резултат на това, че стана моя мисия и кауза, личният ми мотив, който прерасна в кауза. Работата ми ме намери, започнахме да правим и детски градини с цел интеграция на тези деца. Предстои разширяване на центровете в няколко града в България. Моят син Марти в момента е на 20 години, но през 2004, когато го диагностицираха с аутистично разстройство, беше на 4″, коментира Владислава Цолова, която е създателят на Сдружение „Аутизм днес“.

По думите й работата с децата аутисти изисква специални грижи, отношение, висококвалифицирана професионална помощ, а колкото по-рано започне поведенческа терапия, толкова повече са шансовете за детето да преодолее трудностите, пред които го изправя аутистичното разстройство.

Източник: Сдружение „Аутизъм днес“