От 3 август 2015 г. стартира Националната програма за детско и майчинско здравеопазване, която ще осигури пълно комплексно обслужване на децата с увреждания. Семействата на тежко болните българчета вече няма да се лутат в търсене на собствен път за лечение, а държавата вече ще се грижи за всичко. Това обяви на брифинг в здравното ведомство министърът на здравеопазването д-р Петър Москов.

Той представи предприетите през последните седмици стъпки за реализирането на един от основните приоритети в здравната реформа на правителството, а именно подобряване на достъпа до детско и майчинско здравеопазване.

„Пътят на едно дете с хронично заболяване и увреждане от тук нататък е ясно гарантиран и начертан, независимо къде живее“, увери здравният министър. Това ще става в специални центрове за безплатно лечение на децата с увреждания, които ще осигуряват равен достъп и изтготвяне на цялостен терапевтичния план.

Ще се формират специализирани центрове за определени видове заболявания в университетски болници – за диабет, за вродени сърдечни малоформации, вродени хематологични и други, обясни министърът.

Стартира се и обучение на педиатри и лични лекари за постигане на умения за ранно откриване на признаците на аутизъм. Обучението ще започне още през септември с 30 лични лекари и педиатри.

Здравното министерство ще финансира към всяка регионална здравна инспекция и възстановяването на експертни групи, които да анализират причините за детската смъртност. Ще се финансира и 10-годишен анализ, който да даде в дълбочина, а не само по смъртен акт, причините за детската смъртност на регионално ниво, каза Москов, цитиран от БГНЕС.

 

Източник: inews.bg

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Боряна Пунчева: Изкуство не се прави с трабант и панелка

Длъжността „Държавен експерт“ ще се заема само от служители в специализираната администрация

„Ангелски гледки“ за деца в нужда

България подготвя законодателна промяна за насърчаване на социалната икономика

Коледен базар в Ловеч

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

ПОСЛЕДНИ

Социална градина „Грижовник“ отвори врати в Бургас

Първо заседание на Консултативен експертен съвет по проект на АСП

Обявен прием на проекти за финансиране по НПЗХУ

Годишен доклад на Омбудсмана на Република България

Категории