Стажовете – извор на проблеми за пазара на труда в ЕС

Стажовете изместват постоянните работни места и това се превръща във все по-голям проблем за Европейския съюз (ЕС), пише онлайн изданието Euractiv.com.

В момента около 4,5 млн. млади европейци са на стаж, сочат данни на Евробарометър. От тях близо две трети не получават възнаграждение, показват още данните. Останалите 40 на сто получават някакво възнаграждение, но повечето от анкетираните посочват, че не могат да си покрият разходите с тези пари.

Близо половината от участниците в проучването пък заявяват, че нямат сключен никакъв договор за времето на стажа, с който да се гарантират правата им.

В края на миналата седмица младежки организации организираха протест в центъра на Брюксел заради практиките по наемане на стажанти.

„Некачествените стажове са все по-сериозен проблем за Европа“, коментират от Европейския младежки форум. „Повечето стажове изобщо не са фокусирани върху знанията, а заместват реалните работни места“, допълват от организацията, като подчертават, че от ситуацията се възползват и частни компании, и публични институции.

Според организацията стажовете в Европа трябва да се заплащат, като възнаграждението не трябва да е под линията на бедност.

Еврокомисарят по въпросите на образованието Андрула Василиу коментира пред изданието, че подкрепя инициативата и припомня, че Съветът на ЕС е приел препоръки към работодателите, наемащи стажанти. Те обаче не са задължителни за прилагане и не могат да задължат работодателите да плащат на стажантите и да им осигурят социална подкрепа.

 

Източник: Инвестор

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Светла Григорова, която работи, за да дарява надежда на хората в нужда 

Община Кюстендил набира служители и потребители за Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Закрива се домът за деца, лишени от родителски грижи „Таню Войвода“ в Асеновград

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории