Студент учи хора с различни възможности на танци

Студент по хореография от Югозападния университет ще обучава хора с нарушена двигателна и ментална активност на танци. Курсът се организира от Младежки дом и община Благоевград. Той е част от социалната политика на кметството. 22-годишният възпитаник на ЮЗУ Марио Гергинов е убеден, че един от методите на лечение и интеграция на хората с увреждания чрез е арт терапията. „Музикално – танцовата терапия ще е за хора с физически и с леки психически проблеми. По този начин хората се чувстват значими и полезни, придобиват самочувствие. Знам го, защото съм водил такъв курс в друг край на България. Те не могат да танцуват с крака, но танцът е в очите им, в душата им. Правят го със сърце, там е магията. И публиката ги аплодира“, твърди младият мъж, който е четвърти курс в университета в Благоевград. Макар и в инвалидни колички, танцьорите не се чувстват различни. А най-голямата им награда е признанието на зрителите.

„За да работиш с такива хора, е нужно голямо сърце, а Марио го притежава. Той ги предразполага, помага им нещата да изглеждат лесни и възможни. Тук съм, за да го подкрепя в новото му начинание в Благоевград, тъй като знам какво може, срещали сме на музикалния фестивал за хора с увреждания в Поморие“, твърди Катя Минчева. Тя е член на Националната организация „Малки български хора“ и е известна с прекрасното си пеене на родопски песни. „Тази музика ми допада най-много, тъй като съм от смолянското село Изгрев. Дарбата ми е от Господ, с нея доставям удовлетворение и на мен, и на околните. Най-важното е, че с помощта на изкуството забравяме за проблемите си“, допълва певицата, която има куп награди от фестивали и събори.

Амбицията на община Благоевград и на Марио Гергинов е в скоро време и тук да се организира голям музикален фестивал за хора с увреждания.

 

Източник: СтандартНюз

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории