Ученик разработва таблет за незрящи

Заедно с още четирима приятели ученикът от русенската МГ „Баба Тонка“ Атанас Атанасов се е заел с амбициозната задача да разработи таблет за незрящи. Първата фаза от разработката им – електронен четец с разширени възможности за незрящи, беше отличена с втора награда на състезанието „Социални иновации“ 2013.
Мечтата на Атанас Атанасов е да промени колкото се може повече живота на незрящите хора, като им предостави лесен достъп до съвременните технологии.

Идеята му хрумнала след като видял как един сляп мъж се ориентира из метрото, съобщава „Русе Нюз“.

„Забелязах незрящ господин, който се опитваше да влезе с бялото си бастунче. Заедно с факта, че се движеше и близко до стената, той влезе, слезе долу и взе мотриса без да знае дали е в правилната посока. Не беше питал никого. Следейки го се замислих по какъв начин приемат информация, защото останалата част имаме смартфони, таблети и може да се каже, че постоянно сме свързани с мрежата. Незрящите обаче нямат тази възможност“, разказва Атанас. Така решава, че трябва да промени това и улесни колкото се може повече живота на хората с увреждания.

Атанас допълва: „Подобно устройство ще им бъде в голяма полза. На практика предоставяме огромно количество информация, било то и само текстова. Когато им разкажа обаче за бъдещите си планове разбират колко близко ще е до сегашните мобилни апарати. За момента обаче се ограничаваме само с четец“.

Младежът работи с още четирима свои приятели по разработката. Надяват се до една година, най-много до година и половина вече да може да има готов продукт.

 

Източник: Блиц

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Започна работа Център за деца с увреждания в Перник

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории