До края на годината всички оперативни програми от новия програмен период ще са заработили с обявени схеми за финансова помощ и 2015 г. няма да бъде нулева. Това заяви заместник министър-председателят Томислав Дончев на среща с германски инвеститори, организирана от германо-българската индустриално-търговска камара. На срещата Дончев очерта основните приоритети и предизвикателства пред правителството за осигуряване на благоприятна бизнес среда и условия за инвестиции в България.

„Първият приоритет на правителството е съхраняване на стабилност, сигурност, устойчивост и прогнозируемост на средата“, коментира Дончев. „Намираме се в пръстен от геополитически рискове и се стремим България да бъде приемана като спокойно място за живот и бизнес. Това е най-големият риск, но и най-голямото предизвикателство“.

Като основна задача на кабинета, Дончев очерта необходимостта от реформи в ключови сфери, като открои мерките в правосъдие, държавна администрация, образование и здравеопазване. „Това са сфери, които засягат не само потребителите като граждани, но и самите инвеститори,“ заяви Дончев. „Имаме обща задача – да кроим мерките така, че тази ситуация да бъде променена и да се повиши тенденцията към подобряване на човешкия капитал. За това ще бъдат необходими десетилетия и усилия от всяко следващо правителство,“ коментира Томислав Дончев.

По отношение на финансирането със средства от ЕС, вицепремиерът подчерта, че 2015 година няма да бъде нулева и всички оперативни програми са вече одобрени. „Одобрена е и програмата за развитие на селските райони, очакваме приемането и на последния инструмент – програмата за развитие на морско дело и рибарство. Вече има стартирали първите схеми по ОПРР, ОПИК и ПРСР. До края на годината всички оперативни програми ще са заработили с обявени схеми за финансова помощ“, заяви Томислав Дончев.

„Имаме задача – да избегнем вече допусканите грешки, финансирането да стига до бенефициентите по-бързо и да опростим процедурите възможно най-много“, коментира Дончев. По думите му, опростяването на процесите трябва да бъде перманентно усилие за всички участници в системата и това усилие трябва да се прилага постоянно. „Стремим се към максимална прозрачност на процедурите по възлагане на обществени поръчки и като част от този ангажимент България е сред първите държави, които ще се включат в инициативата за пактове на почтеност на ЕК, реализирана чрез организацията „Прозрачност без граници“, заяви вицепремиерът. Той добави още, че посредством системата ИСУН България е една от малкото страни-членки, която поддържа публичен онлайн регистър на всички дейности, финансирани със средства от ЕС, включително и информация за изпълнителите на проекти.

На срещата Дончев представи и концепциите за нов закон за обществени поръчки и Закон за управление на средства тата от ЕС, като подчерта ролята на двата закона за постигане на целта системата да бъде балансирана, ролите на участниците в системата да бъдат регулирани, а процесите – опростени.

 

Източник: Структурните фондове на ЕС

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Коледен базар в Ловеч

Кризисен център за хора, преживели домашно насилие отваря врати в Горна Оряховица

Гинка ЧАВДАРОВА: Трябва да разплатим 3 млрд. лв., а кабинетът е оглушал

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

Нова лаборатория за образна диагностика заработи в МБАЛ-Хасково

ПОСЛЕДНИ

Ден на отворените врати по НПЗХУ

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Социална градина „Грижовник“ отвори врати в Бургас

Първо заседание на Консултативен експертен съвет по проект на АСП

Категории