Три начина за онлайн регистрация в Бюрата по труда по време на извънредното положениеПо последни данни на Агенцията по заетостта около 3000 души на ден остават без работа заради извънредното положение. Само за последния работен ден на миналата седмица регистрираните в Бюрата по труда са били над 7178. Около 5075 споменават, че пряко или косвено това се дължи на кризата с коронавируса.

Това съобщи в сутрешния блок на БНТ главният директор на ГД „Услуги по заетостта“ в АЗ Кремена Калчева. Тя допълни, че по последни данни към петък безработните са общо 236 142, над 45 000 са се регистрирали от обявяването на извънредното положение на 13 март. Повече са случаите в областните градове.

Г-жа Калчева припомни, че хората могат да се регистрират и онлайн. Има три осигурени начини за това: с електронен подпис или с ПИК на НОИ и чрез електронната поща на съответното бюро по труда, данните, които лицето ще подаде, трябва да бъдат достоверни, защото те ще бъдат потвърдени и по служебен път – чрез имейл или по телефона.

Заявлението за регистрация може да се изпрати и по пощата.

Кремена Калчева – главен директор на ГД „Услуги по заетостта“: За хората, които очакват да получават обезщетения при безработица, е хубаво да напомня, че регистрацията в Бюрото по труда за търсене на работа е едно от условията, за да се кандидатства за обезщетение от НОИ. За периода на извънредното положение хората за улеснение могат да направят регистрацията си в Бюрото по труда и заедно с това да подадат обезщетение за безработица, но това обезщетение също може да се подаде по електронен път към НОИ, както и чрез пощенски оператор също към НОИ.

Повече може да научите от видеото ТУК.

Източник: БНТ, 06.04.2020 г.