Тристранният съвет разгледа предложението за увеличение на минималната работна заплата на заседание на 26 май 2015 г., повод за което стана решение на Административния съд за отмяна на увеличението поради неизпълнение на процедурата по разглеждането му в тристранния съвет, преди да бъде процедирано за гласуване в Народното събрание.
„Радвам се, че чувам от всички партньори – и от страна на синдикатите, и от страна на работодателите, готовност да се прокара механизъм за определяне на минималната работна заплата. Вече има създадена работна група, която работи по тази тема. Аз очаквам в нея да влязат конкретни предложения по какъв начин може да се регламентира прозрачното и предсказуемо увеличение на минималната работна заплата във времето. Много ще се радвам и по този спорен въпрос да изработим заедно максимално приемлив вариант“, резюмира срещата вицепремиерът и председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество Ивайло Калфин.
Той подчерта, че увеличението на минималната работна заплата с 20 лева от началото на годината има своя принос към общото оживление на икономиката и посочи, че данните за безработицата от началото на годината оборват съмненията, че увеличението й би довело до съкращения. „Вътрешният пазар като фактор за икономическо оживление не бива да се подценява. Оживлението е видимо и показва необходимостта от създаване на стимули за задвижването на пазара – било то и под формата на макар и малко увеличение на най-ниските доходи“, категоричен беше в заключение той. Разгледаното решение предстои да бъде внесено за прегласуване от Министерски съвет.

 

Източник: МТСП

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Коледен базар в Ловеч

Кризисен център за хора, преживели домашно насилие отваря врати в Горна Оряховица

Гинка ЧАВДАРОВА: Трябва да разплатим 3 млрд. лв., а кабинетът е оглушал

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

Нова лаборатория за образна диагностика заработи в МБАЛ-Хасково

ПОСЛЕДНИ

Ден на отворените врати по НПЗХУ

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Социална градина „Грижовник“ отвори врати в Бургас

Първо заседание на Консултативен експертен съвет по проект на АСП

Категории