От първи ноември трите Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в Разград стават делегирана от държавата дейност. Предложението на кмета Денчо Бояджиев предстои да бъде обсъдено и гласувано на предстоящата извънредна сесия на Общинския съвет, насрочена за 20 юли.

Центровете са открити по проект “Осигуряване на сигурна и стабилна среда за деца и младежи с увреждания в община Разград, чрез предоставяне на социални услуги от резидентен тип”, по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007–2013.

Двата Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в ж.к „Орел” са с капацитет 2 по 14 места. Те разполагат с осем спални, три дневни, шест санитарни помещения и общо централно пространство – трапезария.

В центровете се предоставят социални услуги на повече от 20 деца и младежи с увреждания на възраст от 4 до 23 години, изведени от специализирани институции.

Центърът за настаняване от семеен тип за деца без увреждания, намиращ се на ул „Петра” е с капацитет 8 места. В него има четири спални за по две деца, помещение за персонала, кухня, трапезария и дневна. Там са настанени деца, изведени от Дома за деца, лишени от родителска грижа на възраст от трети до седми клас.

В докладната записка кметът Бояджиев посочва, че дейностите по проекта приключват на 31 октомври, поради което и с цел гарантиране устойчивост и непрекъсване на предоставянето на социалните услуги, е необходимо същите да бъдат открити като делегирана от държавата дейност.

Откриването им е заложено в приетия с Решение на Общинския съвет годишен план за развитие на социалните услуги в община Разград за 2015 г. и в проектобюджета на общината за делегираните от държавата дейности, финансирани чрез общинските бюджети за 2015 г.

 

Източник: Топновини

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Коледен базар в Ловеч

Кризисен център за хора, преживели домашно насилие отваря врати в Горна Оряховица

Гинка ЧАВДАРОВА: Трябва да разплатим 3 млрд. лв., а кабинетът е оглушал

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

Нова лаборатория за образна диагностика заработи в МБАЛ-Хасково

ПОСЛЕДНИ

Ден на отворените врати по НПЗХУ

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Социална градина „Грижовник“ отвори врати в Бургас

Първо заседание на Консултативен експертен съвет по проект на АСП

Категории