Театър „Цвете“ отбеляза 20 години!

Театър „Цвете” е неправителствена организация и член на Национален алианс за социална отговорност. В него участват професионални актьори, режисьори, психолози и доброволци. В работата си прилага новаторски за България интерактивни театрални техники, чрез които помага на деца и младежи, без оглед на техния произход и възможности, да опознаят и приемат себе си и другите; провокира личностното им развитие; окуражава тяхното позитивно включване в обществения живот. Театър „Цвете” провежда обучения на педагози, актьори и социални работници за приложение на изкуството в социалната и образователна сфера.

На 29 ноември 2013 г. Театър „Цвете” отбеляза своята 20-та годишнина си с нов спектакъл – „Летящият рицар“, реализиран в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата 2019. „Летящият рицар“ представя историята на едно 8-годишно момче с необикновено развихрена фантазия. Спектакълът е създаден от екип в състав: Цвете Янева (сценарии и режисура), Христина Недева – Храстчето (сценография и кукли), Влада Янева (музика), Виолина Василева, Дана Андонова, Екатерина Казакова, Янко Велков – Янеца и 7-годишния Иван Мутафчийски (в отделните роли).

Родители и учители не обръщат голямо внимание на момчето, защото то не им създава проблеми. Остава неприето от съучениците си поради различното си поведение. Случващото се на сцената е познато на зрителите. Но за „героя“ ежедневните случки имат други измерения – ако на насилието се отговори с насилие, това поражда вълна от агресия. Получава се омагьосан кръг, от който много трудно се излиза. В края на представлението зрителите имаха възможност да се включат в актьорската игра и до потърсят разрешение на представените проблеми под формата на „форум театър“.

Форум-театърът предоставя на зрителите невероятния шанс да изпробват в безопасна среда различни модели на поведение в евентуални проблемни житейски ситуации. Водещият приканва зрителите да се опитат да предизвикат позитивна промяна в положението на потърпевшия като влязат в ролята му в избран от тях момент и променят поведението му по удачен, според тях, начин. Тази интерактивна театрална форма оказва не само силно рационално, но и емоционално въздействие върху зрителите-участници. Създадена е от бразилския режисьор Аугусто Боал и се прилага по цял свят като ефективно средство за гражданско възпитание. Форум театърът е иновативна за страната ни форма на модерно неформално образование чрез приложен театър.

Спектакълът „Летящият рицар“ е реализиран в рамките на кампанията за подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата-2019.

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Започна работа Център за деца с увреждания в Перник

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории